Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την διαδικασία του αυτοφώρου για τους οφειλέτες χρεών στο δημόσιο

Μια σημαντική απόφαση που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του μέτρου της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλέτες του δημοσίου εκδόθηκε από το Μονομελές Πλημ/κείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας directnews.gr, το δικαστήριο με την 34279/2012 απόφασή του έκρινε τις αυτόφωρες συλλήψεις για χρέη στο δημόσιο ως αντισυνταγματικές. Η υπόθεση που κρίθηκε αφορά πρατηριούχο υγρών καυσίμων, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω κατηγορούμενος ότι σε «ανεξακρίβωτες ημερομηνίες» του 2011 και του 2012 προμηθεύτηκε καύσιμα χωρίς τιμολόγια. Η σχετική παράβαση περιλαμβάνεται σε αυτές του νόμου 2523/1997, όπως και οι οφειλές στο δημόσιο και μετατρέπεται επίσης σε διαρκές αδίκημα με τον νόμο του 2011.
Η εισαγγελική πρόταση, που υιοθετήθηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «είναι αντισυνταγματική, διότι προσκρούει στα άρθρα 2, 6 και 25 του συντάγματος», που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον ρητό ορισμό των στοιχείων της πράξης και το καταχρηστικό του αυτοφώρου. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «είναι προφανές ότι ο εξαναγκαστικός χαρακτήρας της σύλληψης και της κράτησης του κατηγορουμένου εμφανίστηκε ως μέσο πίεσης για μη ομολογημένους σκοπούς (πιθανώς τη διοικητική διευθέτηση της εκκρεμότητας). Με άλλα λόγια, ο κατηγορούμενος και η 'προδικαστική' στέρηση της ελευθερίας του αναδείχτηκαν το δυσανάλογο επαχθές μέτρο για σκοπό που αφίσταται του αναμενόμενου», αναφέρει. Το δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε ότι η υπόθεση εσφαλμένα εισήχθη προκειμένου να δικαστεί κατά την αυτόφωρη διαδικασία.Ολόκληρο το άρθρο στο directnews.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προς τιμήν τους, οι δικαστικοί λειτουργοί που δικάζουν ελεύθερα και σταθμίζουν τις συνταγματικές και μη διατάξεις, κατά το δοκούν.

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά