Εξοντωτικό το νέο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φόρο από το πρώτο ευρώ των καθαρών εσόδων τους θα κληθούν να πληρώσουν για τα φετινά εισοδήματά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς παύουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χάνουν το αφορολόγητο, αλλά και την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.  Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα πρώτα τρία έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.
Με διατάξεις της τελευταίας στιγμής που περιελήφθησαν υπό μορφήν τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέφθηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρούνται στο σύνολό τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόμο. Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης, αρκεί τα Ταμεία να έχουν συσταθεί με νόμο. (πηγή: tanea.gr)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυσβάσταχτο φορολογικό σύστημα, το οποίο οδήγει κι αυτό με μαθηματική ακρίβεια και σίγουρα αποτελέσματα στην έξοδο από το επάγγελμα πολλών ελευθέρων επαγγελματιών (ιδίως δικηγόρων). Η είσοδος στο επάγγελμα είχε καταστεί περίπατος για όποιον είχε τελειώσει τη Νομική Σχολή σε ελληνικό Πανεπιστήμιο ή άλλο του εξωτερικου. Ο αριθμός των εισακτέων στη Νομική Σχολή ήταν πάντα ανεξέλεγκτος, με απότελεσμα το επάγγελμα να κορεστεί σε υπερβολικό βαθμό. Καμία πρόνοια ποτέ, ούτε φυσικά μέριμνα των οικείων δικηγορικών συλλόγων, οι οποίοι τώρα βρίσκουν κι αυτοί την ευκαιρία, με τη σειρά τους, να κάνουν το απαραίτητο "ξεσκαρτάρισμα" από τους συλλόγους τους, με κυνικά κριτήρια του τύπου:"όποιος επιβιώσει", δηλαδή όποιος καταφέρει να αντέξει το αδυσώπητο φορολογικό, τα τέλη επιτηδεύματος, τις αυξημένες ταμειακές εισφορές, την καθημερινή συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, τα αυξανόμενα παράβολα καθώς και την απουσία σε πολλούς συλλόγους, ή άλλιως την συρρίκνωση σε άλλους του μερίσματος. Απόλυτος παραλογισμός γι ακόμη μια φορά στα ελληνικά δεδομένα και νόμος της ζούγκλας.

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά