Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Συγκεκριμένα κατά του τουρκικού κράτους είχαν προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υποψήφιοι στις εκλογές κουρδικής καταγωγής, κατά των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την τουρκική δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι μιλούσαν την κουρδική γλώσσα κατά τη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων. 
Οι προσφεύγοντες, που είχαν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές, υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησαν την μητρική τους γλώσσα κατά την διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων προκειμένου να γίνουν απολύτως κατανοητοί από το πλήθος που τους παρακολουθούσε και δεν γνώριζε άλλη γλώσσα, πλην της κουρδικής.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η γενική απαγόρευση της χρήσης μη επίσημων γλωσσών κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκδηλώσεων, σε συνδυασμό με την επιβολή ποινικών κυρώσεων και χρηματικών ποινών συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει από 10.000 ευρώ στον καθένα από τους έξι προσφεύγοντες για ηθική ικανοποίηση και να πληρώσει συνολικά 6.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. (πηγή: capital.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά