Η κατάθλιψη στο νομικό επάγγελμα. Σκέψεις με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ

Η "φρικτή μελαγχολία" (a terrible melancholy) είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους δικηγόρους με κατάθλιψη, αλλά αφορά οποιονδήποτε προσπαθεί να κατανοήσει περισσότερα για την ασθένεια. Ο Dan Lukasik, ένας δικηγόρος ο οποίος έχει ζήσει με την κατάθλιψη για τα τελευταία δέκα χρόνια, δημιούργησε την ταινία, ώστε να ενθαρρύνει και άλλους στο επάγγελμά του να ζητήσουν βοήθεια. Το μήνυμα αφορά οποιονδήποτε απασχολείται σε δουλειά υψηλού στρες, και στις μέρες αυτό μάλλον μας αφορά σχεδόν όλους. Τα εμπόδια για τους δικηγόρους να μιλήσουν ανοιχτά για την ασθένειά τους είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, αν και δεν είναι τα μοναδικά στο εν λόγω επάγγελμα. Αρκετοί δικηγόροι περιγράφουν
τον προσωπικό τους μόχθο και πτυχές της καθημερινής άσκησης της δικηγορίας σαν παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα. Οι Δικηγόροι προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους ώστε να τους καθοδηγήσουν σε σίγουρες  λύσεις μέσα από συγκρούσεις και πάντα να είναι απόλυτα έγκυροι  και σε θέση να λύσουν δύσκολα προβλήματα. Δεν περιμένουμε ποτέ να δούμε έναν δικηγόρο να υποκύπτει σε ασθένειες που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν καθαρά συναισθηματικές.
Υπάρχει κίνδυνος για την καριέρα του αν ο δικηγόρος εξωτερικεύσει το πρόβλημά του, αλλά παράλληλα και η εσωτερική απροθυμία  του να παραδεχθεί την κατάθλιψη. Μέρος της ταινίας αφηγείται την ιστορία ενός φοιτητή της νομικής που κράτησε για τον εαυτό του το πρόβλημα της κατάθλιψης και τελικά αυτοκτόνησε. Όπως ένας από τους φίλους του, λέει στην ταινία, οι δικηγόροι με κατάθλιψη δεν έχουν την "συναισθηματική επίγνωση" να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Όπως λέει ο Dan Lukasik, δεν ήξερε τι ήταν κατάθλιψη όταν αυτή τον «συνάντησε» για πρώτη φορά. Χωρίς την κατανόηση του τι είναι, η ασθένεια είναι ιδιαίτερα τρομακτική. Η ζωή σας μπορεί να φαίνεται ότι πραγματικά καταρρέει. Ο Richard O'Connor, συγγραφέας του «Undoing Depression», εξηγεί τις βασικές πτυχές της ασθένειας, και ο Joshua Wolf Shenk προσθέτει ιδέες που κατάφερε να αντιληφθεί, ενώ συνέγραφε το έργο του «Η Μελαγχολία του Λίνκολν». Ο Dan Lukasik έχει επίσης δημιουργήσει μια εξαιρετική ιστοσελίδα, την Lawyers with Depression που περιλαμβάνει τις προσωπικές ιστορίες πολλών δικηγόρων που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη. Μπορείτε να δείτε ένα μέρος από το ντοκιμαντέρ «η φρικτή μελαγχολία» στο vimeo. Αξίζει το χρόνο σας. (πηγή: storiedmind.com)

Σχόλια

Ο χρήστης Μαργαρίτα M. είπε…
Ισχύει, το επάγγλεμα του δικηγόρου ως επάγγελμα υψηλού στρες, κύρους και δύναμης εμποδίζει σε πολλές περιπτώσεις την παραδοχή και αναγνώριση του προβλήματος της κατάθλιψης κάτι το οποίο θα ληταν συνώνυμο με την παραδοχή κάποιας "αδυναμίας" η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την καριέρα ενός δικηγόρου.
Ο χρήστης Legalnews24.gr είπε…
Δεκτό, αν και το ζητούμενο στο θέμα αυτό δεν είναι πως η κατάθλιψη επηρεάζει την άσκηση της δικηγορίας, αλλά το αντίστροφο, δηλ. πώς και γιατί η άσκηση της δικηγορίας προκαλεί κατάθλιψη.