Άρθρο:Δικηγόροι και Συμβόλαια: Ο παραλογισμός των νέων ρυθμίσεων

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα επιπολαιότητας και  προχειρότητας νομοθετικών διατάξεων. Οι νέες ρυθμίσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις που ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί μέρος του δήθεν ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος (σημ.πιο ανοιχτό επάγγελμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αντιθέτως όλα τα υπόλοιπα κλειστά νομικά επαγγέλματα παρέμειναν μετά από τρία συνεχή μνημόνια το ίδιο κλειστά) βρίθουν από παραλογισμό και αστοχίες. 
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στα συμβόλαια που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για λογαριασμό του πωλητή. Δηλαδή τα συμφέροντα του πωλητή οι εμπνευστές του νόμου τα θεωρούν ανάξια προστασίας. Και το σημαντικότερο θέμα που είναι ο τρόπος πληρωμής και η ίδια η πληρωμή του πωλητή με το τίμημα της μεταβίβασης και που στην πλειοψηφία των πράξεων καθημερινά τίθεται ως πρακτικό ζήτημα με διαφόρων ειδών επιπλοκές και προβλήματα συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων, είναι αδιάφορο για τους συντάκτες των νέων διατάξεων. Ο πωλητής λοιπόν θα μεταβιβάσει το ακίνητό του στον αγοραστή νομικώς ορθά (μια και ο αγοραστής θα έχει δικηγόρο) αλλά παραμένει αβέβαιο αν θα καταφέρει να καρπωθεί το τίμημα της πώλησης χωρίς να τον εξαπατήσουν, να τον κοροϊδέψουν ή να εκμεταλλευθούν πιθανή άγνοια ή αφέλειά του.
Επιπλέον προβλέπεται ότι για τον αγοραστή η σύμπραξη δικηγόρου είναι απαραίτητη μόνο όταν το αντικείμενο αξίας του συμβολαίου ξεπερνά τα 80.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον τόπο που βρίσκεται το ακίνητο. Δηλαδή αν είναι 79.999 ευρώ η αξία του συμβολαίου οι εμπνευστές του νόμου θεωρούν τον αγοραστή ανάξιο νομικής προστασίας, ενώ αν είναι 80.001 ευρώ τότε κρίνουν υποχρεωτική την παράσταση με δικηγόρο. Επίσης το πού βρίσκεται το ακίνητο δεν έχει σημασία για αυτούς που σκέφτηκαν τις νέες διατάξεις. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα σε ένα διαμέρισμα στο Παλιό Ψυχικό και ένα αγροτεμάχιο σε ένα χωριουδάκι της επαρχίας.
Τέλος, ο παραλογισμός ολοκληρώνεται με τη ρύθμιση ότι από 1-1-2014 η παράσταση δικηγόρου θα είναι προαιρετική και για την πλευρά του αγοραστή, ανεξάρτητα από το ύψος του συμβολαίου. Δηλαδή η προστασία των συμβαλλομένων στις συμβολαιογραφικές πράξεις έχει ημερομηνία λήξης. Από 1-1-2014 ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και θα έχει προστάτη μόνο τον Θεό.
Βλ.αναλυτικά τις αλλαγές εδώ : http://legalnews24.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2667.html

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά