Υπόμνημα της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων στον Πρόεδρο της Βουλής

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Γιώργο Κώτσηρα, τον Αντιπρόεδρο Χάρη Δημακαρέα και το μέλος δ.σ. Βενιαμήν Μπατή κατέθεσε την Παρασκευή 19.10.2012 στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Υπόμνημα θέσεων (αρ.πρωτ.2474/19.10.2012) σχετικά με την κατάσταση που ο κλάδος βιώνει και την ανυπαρξία οποιασδήποτε ειδικής πρόνοιας για τους νέους συναδέλφους. Το υπόμνημα έχει ως εξής: 
"Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μίας πρωτοφανούς επιδρομής σε εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών και συγκεκριμένα μιας δίχως προηγούμενο στοχοποίησης του κλάδου μας. Στην αναντίστοιχη με την φύση της ιδιότητός μας ως συλλειτουργοί της Θέμιδος επιβάρυνση των παρεχόμενων υφ’ ημών υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%, στις εκτός κάθε λογικής και δίχως ίχνος ανταποδοτικότητας βαρύνουσες ημάς ασφαλιστικές εισφορές, στη διαρκώς μειούμενη δικηγορική ύλη καθώς και στις πάσης φύσεως λοιπές κρατήσεις έρχεται να προστεθεί η φημολογούμενη φορολόγησή μας από το πρώτο ευρώ (με πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου) και χωρίς καμία διαφοροποίηση ή κλιμάκωση βάσει ορθολογικών κριτηρίων. Μια παράλειψη που καταφανώς παραβλέπει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 4, το οποίο κατοχυρώνει την αναλογική συνεισφορά των Ελλήνων πολιτών βάσει των πραγματικών δυνάμεων τους –επιταγές που έχετε και έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε.
Η διαρκής υποχωρητικότητα στις παράλογες επιταγές της Τρόικα, η οριζόντια και άνευ εξορθολογισμού επιβολή επίπονων εισοδηματικά και κοινωνικά μέτρων, καθώς και η στοχοποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος, το οποίο -εν είδει σύγχρονης «Ιφιγένειας»- πρέπει να θυσιαστεί συλλήβδην στο βωμό μιας δήθεν ανταγωνιστικότητας προς παραδειγματισμό της κοινωνίας και προς τέρψιν των εθνικών δανειστών, μας οδηγούν στη μόνη ορατή διέξοδο, αυτή της συντεταγμένης και οργανωμένης αντίδρασης. Πρέπει –επιτέλους- να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι η ζώσα πραγματικότητα του Έλληνα νέου δικηγόρου και ασκουμένου είναι ζοφερή και συνοψίζεται στο τρίπτυχο σκληρή δουλειά-πενιχρές απολαβές-απαξίωση. Η διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού –και, δη, του πλέον καταρτισμένου και αξιόμαχου- εντός των συνόρων και, κυρίως, εντός του πλαισίου της αξιοπρέπειας, πρέπει να αποτελέσει εθνική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Μη λησμονείτε άλλωστε ότι εμείς οι νέοι δικηγόροι και εν γένει οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες φέρουμε το, εκτός των άλλων, επαχθές βάρος της διάσωσης της χώρας μας από την οικονομική ύφεση αλλά και την κοινωνική και ηθική παρακμή στην οποία έχουμε υποπέσει ως λαός. Είναι προφανής η ανάγκη της κοινωνίας μας από τις παραγωγικές αυτές δυνάμεις που απειλούνται σήμερα με την οικονομική εκμηδένιση και το μονόδρομο της σύγχρονης μετανάστευσης.
 Ως φορέας απαιτούμε την αντιμετώπιση των μελών μας με σεβασμό αντάξιο της επιστημοσύνης μας. Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν εκ των θεμελιωδέστερων εθνικών πυλώνων ανάπτυξης και ευημερίας και τον βασικότερο άξονα κοινωνικής ευρυθμίας. Είναι αδιανόητο να παρουσιάζονται -με την ανοχή σας- οι νέοι δικηγόροι και ασκούμενοι, ή άλλως «η γενιά των 300 ευρώ», ως φοροφυγάδες και βασικοί υπαίτιοι της σημερινής δεινής –πράγματι- εθνικής κατάστασης. Η μέχρι σήμερα αξιοπρεπής και χωρίς ακρότητες στάση του κλάδου και των νέων δικηγόρων και ασκουμένων ειδικότερα επ’ ουδενί πρέπει να λογισθεί ως αδυναμία μας. Η Ένωση θα επιδιώξει ό,τι είναι δυνατό για τα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων και της καθημερινότητας του νέου δικηγόρου και ασκούμενου και θα αιτηθούμε την ύπαρξη πρόνοιας και προστασίας σε κάθε επίπεδο.
Σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών θα είμαστε παρόντες στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου μέσω ειδικών, εμπεριστατωμένων και βιώσιμων προτάσεων και θα απαιτούμε με κάθε μέσο και σε κάθε τόνο την ειδική αντιμετώπιση των νέων συναδέλφων.
Δοθέντος ότι πολλοί εξ υμών έχετε την ιδιότητα του συναδέλφου και –συνεπώς- του γνωρίζοντος καλύτερα από κάθε άλλον τα ανωτέρω εκτεθέντα, σας καλούμε να τα λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν σας πριν την ψήφιση οιουδήποτε νομοθετήματος ήθελε επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά μας, και εμπράκτως να υφίσταται ειδική ρήτρα περί των νέων έως 35 ετών, προκειμένου να αντέξουν να παραμείνουν επαγγελματικά και κοινωνικά ενεργοί.» Απευθύνουμε έκκληση στους Έλληνες Βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να υπερασπιστούν ένα από τα σημαντικότερα εθνικά κεφάλαια". (eanda.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά