ΜΠρΑθ 1261/2026: Ανατροπή του τεκμηρίου πατρότητας του άρθρου 1465 ΑΚ ως εκ γάμου γεννηθέντος τέκνου. Αναγνώριση ότι ο ενάγων δεν είναι γνήσιο τέκνου του πρώτου εναγόμενου που βρισκόταν σε γάμο με την μητέρα (δεύτερη εναγόμενη) του ενάγοντος κατά το χρόνο γέννησής του.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή ως προς το κύριο αίτημά της βάσει των εξής αποδειχθέντων γεγονότων:- Κατά τον κρίσιμο χρόνο σύλληψης του ενάγοντος (το 2007), οι δύο εναγόμενοι (σύζυγοι) βρίσκονταν σε μακρόχρονη και αδιάλειπτη διάσταση (ήδη από τα έτη 2002-2003) χωρίς να έχουν σαρκικές σχέσεις. (Ο γάμος τους λύθηκε τελικά με δικαστική απόφαση το 2019 και πνευματικά το 2021).
- Η μητέρα διατηρούσε αποκλειστική ερωτική σχέση με άλλον άνδρα, ο οποίος αποτελεί τον βιολογικό πατέρα του τέκνου, είχε αναλάβει την επιμέλειά του από τη γέννησή του και μάλιστα είχε προβεί σε εκούσια αναγνώριση του τέκνου με συμβολαιογραφική πράξη το 2014
Το δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα να αναγνωριστεί ως πατέρας το τρίτο πρόσωπο, καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο αυτοτελούς αγωγής αναγνώρισης πατρότητας η οποία πρέπει να στρέφεται κατά του ίδιου του φερόμενου βιολογικού πατέρα.
Ο Ενάγων εκπροσωπήθηκε από την Αγγελική Βαγενά, Δικηγόρο Αθηνών, τηλ. / Fax:2130049661, Κιν.:6947779369

Σχόλια