Άκυρος ο ΓΟΣ εκτοκισμού σε έτος 360 ημερών και η καταγγελία της σύμβασης (ΤρΕφΑθ)

ΤρΕφΑθ 6465/2025: Ο Γενικός όρος συναλλαγών για τον εκτοκισμό οφειλών απορρεουσών από στεγαστικά,  σε έτος 360 ημερών, αντιβαίνει σε απαγορευτική διάταξη νόμου και δη στην ΥΑ Ζ1-798/25-6-2008. 


Η καταγγελία, η οποία είναι μονομερής δικαιοπρακτική δήλωση βούλησης που απευθύνεται σε ορισμένο πρόσωπο, μπορεί να ασκηθεί και από πληρεξούσιο, οπότε έχει εφαρμογή και η διάταξη του άρθ. 226 ΑΚ, κατά το οποίο, μονομερής δικαιοπραξία που επιχειρείται προς άλλον χωρίς την επίδειξη του πληρεξούσιου εγγράφου είναι άκυρη, αν εκείνος προς τον οποίο αυτή απευθύνεται την αποκρούσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση.

Απορρίπτεται η έφεση της εταιρείας διαχείρισης, τελεσιδίκως εν μέρει η αγωγή κατά τα προαναφερόμενα, ήτοι την ακυρότητα του ΓΟΣ εκτοκισμού σε έτος 360 ημερών, όταν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια και την ακυρότητα της συντελεσθείσας καταγγελίας.

Οι εφεσίβλητοι εκπροσωπήθηκαν από τον Δικηγόρο Γιώργο Λ. Καλτσά (Σωτήρος Διός 6-Πειραιάς, τηλ. επικ. 2104119287-2104171385 κιν: 6972397827).

Η απόφαση εδώ

Σχόλια