Η γεωγραφική σήμανση των τροφίμων: Κανονιστική υποχρέωση - Μέσο προώθησης των πωλήσεων - Άυλο αγαθό

Νέα κυκλοφορία: «Η γεωγραφική σήμανση των τροφίμων: Κανονιστική υποχρέωση - Μέσο προώθησης των πωλήσεων - Άυλο αγαθό» της Ελένης Τζούλια, Μεταδιδακτορικής ερευνήτριας ΑΠΘ, Δικηγόρου.


Η μελέτη ​προσεγγίζει σφαιρικά τη σήμανση ​της καταγωγής των τροφίμων, εξετάζοντας το συναφές νομικό πλαίσιο μέσα από το πρίσμα του δικαίου τροφίμων (Κανονισμός 1169/2011 και περιφερειακά νομοθετήματα), του δικαίου προστασίας του καταναλωτή (Οδηγίες 2005/29 και 2006/114) και του δικαίου διανοητικής ιδιοκτησίας (ΠΟΠ/ΠΓΕ, σήματα). Αναλύει τη σήμανση της καταγωγής τόσο ως υποχρέωση όσο και ως δικαίωμα, επιδιώκοντας να αναδείξει την αλληλεπίδραση των σχετικών ρυθμίσεων, να εντοπίσει τυχόν αντινομίες και να προτείνει τη δέουσα διευθέτηση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δύο κρίσιμες εξελίξεις: αφενός, στον νέο Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1143, ο οποίος αναδιαμορφώνει το πλαίσιο για τις ΠΟΠ/ΠΓΕ· αφετέρου, στη σχετικοποίηση της έννοιας της καταγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής και των γεωπολιτικών κρίσεων.

Η μελέτη απευθύνεται σε νομικούς, επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων, παραγωγούς και στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ασφάλεια και την προστασία της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της φήμης των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων. 

Ο αναγνώστης θα κατανοήσει όχι μόνο τις νομικές και πρακτικές διαστάσεις της γεωγραφικής σήμανσης, αλλά και τη σημασία της ως άυλο αγαθό που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων στην αγορά. Ένα απαραίτητο εργαλείο για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη νομοθετική συμμόρφωση με την επιχειρηματική στρατηγική. (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη 2025)

Σχόλια