Σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς προχωράει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Αιτήσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Υπ.Αμυνας του Ισραήλ, καθώς και ηγετικών στελεχών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη κατέθεσε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του Εισαγγελέα:

«Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε το γραφείο μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Benjamin NETANYAHU , ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Yoav GALLANT , ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023:

  • Η πείνα αμάχων ως μέθοδος πολέμου ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο xxv) του Καταστατικού.
  • Εσκεμμένη πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο iii, ή σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
  • Εσκεμμένη θανάτωση σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο i), ή δολοφονία ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
  • Η σκόπιμη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον αμάχου πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με τα άρθρα 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο i) ή 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε) σημείο i).
  • Εξόντωση ή/και δολοφονία αντίθετη με τα άρθρα 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) και 7 παράγραφος 1 στοιχείο α), μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας·
  • Η δίωξη ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο η)·
  • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αντίθετες με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια).

Η Υπηρεσία μου υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται σε αυτές τις αιτήσεις διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (μαζί με άλλες Παλαιστινιακές Ένοπλες Ομάδες) που εκτελείται παράλληλα. Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αποτελούν την κατηγορία διαπράχθηκαν ως μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού σύμφωνα με την κρατική πολιτική. Αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η Υπηρεσία μου υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, επικυρωμένο βίντεο, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, δορυφορικές εικόνες και δηλώσεις από την φερόμενη ομάδα δραστών, δείχνουν ότι το Ισραήλ σκόπιμα και συστηματικά έχει στερήσει τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας των αντικειμένων που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση.

Αυτό συνέβη μέσω της επιβολής μιας πλήρους πολιορκίας στη Γάζα που περιελάμβανε το πλήρες κλείσιμο των τριών συνοριακών σημείων διέλευσης, Ράφα, Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ, από τις 8 Οκτωβρίου 2023 για παρατεταμένες περιόδους και στη συνέχεια με αυθαίρετο περιορισμό της μεταφοράς βασικών προμηθειών - συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – μέσω των συνοριακών σημείων μετά την επαναλειτουργία τους. Η πολιορκία περιελάμβανε επίσης διακοπή των διασυνοριακών αγωγών ύδρευσης από το Ισραήλ στη Γάζα -την κύρια πηγή καθαρού νερού της Γάζας- για παρατεταμένη περίοδο από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και διακοπή και παρεμπόδιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τουλάχιστον 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό έλαβε χώρα παράλληλα με άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έκαναν ουρές για φαγητό, παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας από ανθρωπιστικές υπηρεσίες· και επιθέσεις και δολοφονίες εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που ανάγκασαν πολλές υπηρεσίες να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Γάζα».

Αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης των μελών της Χαμάς, ο  Εισαγγελέας του Δ.Π.Δ. αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε το Γραφείο μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Yahya SINWAR (Επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης ("Hamas") στη Λωρίδα της Γάζας), ο Mohammed Diab Ibrahim AL-MASRI , ευρύτερα γνωστός ως Ο DEIF (Αρχηγός Διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, γνωστός ως Ταξιαρχίες A l-Qassam ) και ο Ismail HANIYEH (Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς) φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην επικράτεια του Ισραήλ και του Κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023: 

  • Η εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) του Καταστατικού της Ρώμης.
  • Η δολοφονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο α), και ως έγκλημα πολέμου, σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i).
  • Η σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου, σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο iii).
  • Ο βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ζ), και επίσης ως εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε) σημείο vi) στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
  • Τα βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο στ), και επίσης ως έγκλημα πολέμου, σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
  • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το άρθρο 7(ιβ)(ια), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
  • Βάναυση μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας· και
  • Προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας ως έγκλημα πολέμου, σε αντίθεση με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο ii), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας.

Η Υπηρεσία μου υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται σε αυτές τις αιτήσεις διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που εκτελείται παράλληλα. Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αποτελούν την κατηγορία ήταν μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες σύμφωνα με τις οργανωτικές πολιτικές. Κάποια από αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα». (icc-cpi.int/legalnews24.gr)

Δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ

Σχόλια