Δεκτές αντιρρήσεις κατά πράξης χαρακτηρισμού εκτασης ως δασικής

της Αγγελικής Βαγενά, Δικηγόρου

Δεκτές εν συνόλω συζητηθείσες αντιρρήσεις κατά πράξεως χαρακτηρισμού ως δασικού τμήματος 5 στρεμμάτων εκ συνόλου 19 στρεμμάτων ιδιωτικής έκτασης, κείμενης στη νήσο Λευκάδα, μόλις 3,5 χιλιόμετρα πλησίον της πρωτεύουσας του νησιού.

H σημαντικότητα των αεροφωτογραφιών ως στοιχείου το οποίο, φωτοερμηνευόμενο καταλλήλως με τις πρόσφορες επιστημονικές μεθόδους, αποδεικνύει κατά τρόπο αναντίλεκτο την πρωταρχική πραγματική προϋπόθεση πρόσδοσης δασικού χαρακτήρα σε μία έκταση, δηλαδή την κάλυψή της από δασική βλάστηση. Εν προκειμένω, ιδιαζόντως στο Ιόνιο, η σκοπιμότητα των δασικών χαρτών, δηλαδή θεματικών χαρτών που προορίζονται να έχουν κατ’ εξοχήν νομική λειτουργικότητα, επηρεάζει και την διαδικασία εκδόσεως διοικητικών πράξεων και, μάλιστα, ατομικού χαρακτήρα, οι οποίες, με τη δεσμευτικότητα του τεκμηρίου νομιμότητας, υπάγονται στη νομοθεσία περί δασικών χαρτών (άρθρο 7 παρ. 1 του ν. 4164/2013, εν συνδυασμώ με το άρθρο 48 παρ. 1 του ν. 4685/2020), εκλαμβανομένων των πράξεων αυτών ως έρεισμα κατάρτισης των δασικών χαρτών. Η διάταξη αυτή εναρμονίζεται πλήρως με το χαρακτήρα των δασικών χαρτών και, περαιτέρω, του Δασολογίου, ως νομίμου εργαλείου καταγραφής των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.

Στις επισκοπηθείσες ενώπιον της αρμοδίου Επιτροπής αεροφωτογραφίες διακριβώθηκε η ανθρωπογενής δραστηριότητα ήδη από το έτος 1945, γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε και κατά τα έτη 2007-2009 στην συγκεκριμένη μείζονα έκταση. Για τον πλήρη αποχαρακτηρισμό δε του τμήματος (5 στρεμμάτων) της ως άνω μείζονος εκτάσεως κρισιολογήθηκε ότι ενδείκτης μη δασικότητας απετέλεσε αφενός μεν η τοπογραφική εξεικόνιση ήδη από το έτος 1996, η εν συνεχεία νεότερη τοπογραφική αποτύπωση το έτος 2011 και αφετέρου η εγγύτητα της εκτάσεως των 19 στρεμμάτων με τον οικιστικό ιστό της Λευκάδος. Ομοίως συγκροτητικό στοιχείο του αποχαρακτηρισμού της έκτασης και της απαλλαγής της από την έννοια ως δασολιβαδικής απετέλεσε και ο ισχυρισμός ότι η θέση της ως άνω ιδιοκτησίας ήταν επί της κυρίας οδού Λευκάδος- Καρυάς.

[την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Αθηνών Αγγελική Βαγενά,  τηλ. / Fax:2130049661, Κιν.:6947779369]

Δείτε την πράξη εδώ

(εικόνα αρχείου)

Σχόλια