Απάτη 8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για την πανδημία του Covid-19 διερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Βουκουρέστι  διερευνά υπόθεση απάτης 8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε κονδύλια της ΕΕ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την περίοδο 2020-2022, δημιουργήθηκε ένα εγκληματικό δίκτυο για τη χειραγώγηση της προμήθειας από το Δημόσιο προστατευτικών μασκών, απολυμαντικών και άλλων ιατρικών υλικών για νοσοκομεία, σχολεία και άλλες δημοτικές και κρατικές εγκαταστάσεις, προς όφελος προκαθορισμένων προμηθευτών, οι οποίοι ήταν μέρος του σχεδίου. 

Τρία πρόσωπα υπό έρευνα προσήχθησαν ήδη στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Βουκουρέστι για να ενημερωθούν για την ιδιότητά τους ως ύποπτοι.

Η προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Recovery assistance for cohesion and the territories of Europe (REACT-EU). Εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες που έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής στην έρευνα προκάλεσαν ζημία άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η έκταση των ύποπτων εγκληματικών ενεργειών και η συνολική οικονομική ζημία που προκλήθηκε. (eppo.europa.eu/legalnews24.gr)

Σχόλια