Επίκαιρα ζητήματα πτωχευτικού δικαίου, ιδίως μετά τον ν. 4738/2020

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Επίκαιρα ζητήματα πτωχευτικού δικαίου, ιδίως μετά τον ν. 4738/2020», 

διάρκειας 8 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στις 31.05.2024 και 01.06.2024 μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Το πρόγραμμα παρέχει 1 ECTS.

Το πτωχευτικό δίκαιο, παραδοσιακός κλάδος του ιδιωτικού δικαίου, βρίσκεται επιπλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συνεχώς από το 2010, με πλήθος νομοθετικών τροποποιήσεων και επιστημονικών αναλύσεων, αλλά και με ευρεία εφαρμογή στη δικαστηριακή και γενικότερη δικηγορική πράξη. Αυτή η κινητικότητα κορυφώθηκε με τον ν. 4738/2020, ο οποίος τροποποίησε συνολικά το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο, με σημαντικές καινοτομίες. 

Με αυτά τα δεδομένα, αντικείμενο του προγράμματος είναι να παρουσιάσει σε βάθος και με μεθοδολογική ενότητα το σύγχρονο ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο. Άξονες αυτής της παρουσίασης, που θα αναδειχθούν από τις επιμέρους ενότητες, είναι: (α) η ενότητα της πτωχευτικής διαδικασίας, σε αντιδιαστολή προς την προηγούμενη διχοτόμηση του δικαίου της αφερεγγυότητας σε διαδικασίες που αφορούσαν τους εμπόρους και τους μη εμπόρους, (β) η έμφαση του νόμου στην ταχεία ρευστοποίηση της περιουσίας, (γ) η ένταξη στον ν. 4738/2020 και των προηγούμενων παραπτωχευτικών διαδικασιών, (δ) η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών με διαφορετική μέθοδο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θα γίνει συνδυασμός μεταξύ αξιοποίησης των πορισμάτων της νομολογίας και της επιστήμης πριν από τον ν. 4738/2020 και μελέτης των νέων πτυχών ρύθμισης. Θα ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της Πρότασης Οδηγίας για πτυχές του πτωχευτικού δικαίου.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν καταξιωμένοι Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και κατεξοχήν έμπειροι στο αντικείμενό του δικαστικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι της πράξης, καθώς και η Γεν. Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 17/04/2024 έως 15/05/2024

Δείτε περισσότερα εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά