Ακύρωση αναγκαστικής εκτέλεσης - Δεν αποδείχθηκε η ενεργητική νομιμοποίηση της εταιρείας διαχείρισης κατά παράβαση του άρθρου 925 ΚΠολΔ

ΜΠρΗλείας 330/2023 : Ανακοπή κατά έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, 925 ΚΠολΔ, νομιμοποιητικά έγγραφα της επισπεύδουσας εταιρείας διαχείρισης, δεν αποδεικνύεται η μεταβίβαση της απαιτήσεως από τη σύμβαση πίστωσης στην εταιρεία ειδικού σκοπού και η ανάθεση της διαχείρισης αυτής, δεκτή η ανακοπή. (Δικαστής Βασιλική Ρέππα, Πρωτοδίκης).

"Η παράβαση της διάταξης του άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ, δηλαδή η µη τήρηση των διατυπώσεων για την έναρξη ή συνέχιση της αναγκαστικής εκτέλεσης, επιφέρει ακυρότητα της εκτέλεσης, ανεξάρτητα από τη συνδρομή του στοιχείου της βλάβης, δεδομένου ότι η φράση του νόμου «δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση» είναι ισοδύναμη με την απειλή ακυρότητας. Παρά τα ανωτέρω, στη περίπτωση της διαδοχής του δικαιούχου, λόγω σύμβασης μεταβίβασης των τιτλοποιούµενων τραπεζικών απαιτήσεων κατά τους ορισμούς των Ν. 4354/2015 και 3156/2003, µε δεδομένα το σύνθετο και την έκταση των επιμέρους πράξεων, από τις οποίες απαρτίζεται η μεταβίβαση των απαιτήσεων και εν συνεχεία η ανάθεση της διαχείρισης αυτών, άρα και των αντίστοιχων εγγράφων που την πιστοποιούν, η απαίτηση συγκοινοποίησης στον καθού η εκτέλεση οφειλέτη, στο πλαίσιο της ρύθμισης του άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ, ολόκληρων των σχετικών συμβάσεων µμεταβίβασης και ανάθεσης της διαχείρισης, εκτός του ότι δεν συµπορεύεται µε το πνεύμα της ρύθμισης του ανωτέρω άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ, είναι ιδιαιτέρως πολυτελής, εξόχως δαπανηρή, στείρα τυπολατρική και παρεμβάλει σοβαρά εμπόδια στην εκτελεστική διαδικασία, παρεμποδίζοντας αδικαιολογήτως την πρόσβαση σε αυτή των δανειστών. Η αναγκαστική εκτέλεση θέτει µεν συνήθως τον τύπο πριν από την ουσία, όχι, όμως, σε βαθμό που να αγγίζει τα όρια της κατάχρησης. Κατ’ ανάγκη, λοιπόν, πρέπει να επιλεγούν εκείνα µόνο τα έγγραφα, που αποδεικνύουν την συντέλεση της μεταβίβασης και στοιχειοθετούν τη νομιμοποίηση του επισπεύδοντος. Καθώς δε τα αποτελέσµατα της µεταβίβασης επέρχονται αυτοδικαίως εκ του νόµου και χωρίς άλλη διατύπωση και έναντι τρίτων από την καταχώριση της κάθε σύμβασης στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του Ν. 2844/2000, είναι προφανές ότι και η νομιμοποίηση της εταιρείας, που αναλαμβάνει την διαχείριση των µεταβιβασθεισών απαιτήσεων, αρχίζει ακριβώς από τότε. Επομένως, τα έγγραφα, που πιστοποιούν τις ανωτέρω πράξεις και ολοκληρώνουν τη µμεταβίβαση και την ανάθεση της διαχείρισης, είναι τα µόνα κρίσιμα και πρέπει να συγκοινοποιούνται στον οφειλέτη µε την επιταγή προς πληρωμή. Όλα τα υπόλοιπα, οσηδήποτε σπουδαιότητα και σοβαρότητα και εάν παρουσιάζουν για την διαδικασία της μεταβίβασης καθ’ εαυτήν, δεν παύουν να αποτελούν στοιχεία, που αφορούν στις εσωτερικές σχέσεις των εταιρειών".
(η απόφαση δημοσιεύεται με επιμέλεια του Βασίλη Γαλανόπουλου, δικηγόρου Πατρών)
Δείτε την Αποφαση εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά