Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλεί το Ισραήλ να εμποδίσει γενοκτονία στη Γάζα και να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε απόφαση στις 26/1/2024 με την οποία καλεί το κράτος του Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, μετά από την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ. 

Το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης τις οποίες υφίστανται, αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποφαίνεται επί της ουσίας της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, κατά συνέπεια, δεν κρίνει αν στοιχειοθετείται ότι το Ισραήλ διαπράττει όντως γενοκτονία στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά κρίνει αν τα επιχειρήματα της Πρετόριας είναι ευλογοφανή.

Ωστόσο, το Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που δύναται να λάβει για να εμποδίσει πράξεις που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση γενοκτονίας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί ενώπιον του σώματος εντός ενός μηνός σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την δικαστική εντολή.

 Υπενθυμίζεται ότι, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Νότια Αφρική υπέβαλε Αίτηση για την εκκίνηση διαδικασιών κατά του Ισραήλ σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Στην Αίτησή της, η Νότια Αφρική ζήτησε επίσης από το Δικαστήριο να υποδείξει προσωρινά μέτρα για την «προστασία από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία» και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του ΔΔΧ εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά