Η Ελλάδα μεταξύ των 5 κρατών που οφείλουν να διερευνήσουν την παράνομη χρήση λογισμικού spyware, σύμφωνα με την PACE

Η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τα οποία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου (PACE) προέτρεψε να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση λογισμικού spyware.

Επικαλούμενη «συσσωρευμένα στοιχεία» ότι spyware έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς από ορισμένα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) προέτρεψε πέντε κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική, να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτού του λογισμικού υποκλοπής εντός τριών μηνών, και να διερευνήσουν πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης.

Εγκρίνοντας ένα σχέδιο ψηφίσματος για το Pegasus και παρόμοιο λογισμικό υποκλοπής spyware και μυστικής κρατικής παρακολούθησης, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της PACE καταδίκασε απερίφραστα «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές για πολιτικούς σκοπούς». Προέτρεψε την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής spyware, να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον βρουν και να παράσχουν επανόρθωση στα θύματα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που βασίζεται σε έκθεση του Pieter Omtzigt (Κάτω Χώρες, EPP/CD), κάλεσε επίσης άλλα κράτη μέλη που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει το Pegasus –συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών– να διευκρινίσουν τη χρήση του , και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την επίβλεψή του, εντός τριών μηνών.

Η επιτροπή είπε ότι η μυστική παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η πρόληψη του εγκλήματος ή η προστασία της εθνικής ασφάλειας, θα συνιστούσε σαφή παραβίαση της Σύμβασης.

Δεδομένης της παρεμβατικότητάς του spyware, τα κράτη θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση τέτοιου λογισμικού κατασκοπείας έως ότου οι νόμοι και οι πρακτικές τους σχετικά με τη μυστική παρακολούθηση είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση και άλλα διεθνή πρότυπα, όπως αξιολογούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο για «εξαιρετικές καταστάσεις ως έσχατο μέτρο», ανέφερε η επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την εξαγωγή του σε χώρες όπου υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για καταστολή ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης πληροφορίες από το Ισραήλ, ένα κράτος - παρατηρητή της PACE, για το πώς διασφαλίζει ότι το Pegasus, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, δεν εξάγεται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μαρόκο, ένα κράτος «εταίρος για τη δημοκρατία» της PACE, το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε το Pegasus στην Ισπανία, κλήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες και να διερευνήσει τη χρήση του.

Πολιτικοί ή δημοσιογράφοι από την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελλάδα που έγιναν στόχος του Pegasus ή παρόμοιου spyware κατέθεσαν στην επιτροπή σε δημόσια ακρόαση τον Δεκέμβριο του 2022.

Η έκθεση του Omtzigt πρόκειται να συζητηθεί από την ολομέλεια της Συνέλευσης κατά την προσεχή σύνοδο της στο Στρασβούργο (9-13 Οκτωβρίου 2023). (πηγή: pace.coe.int/legalnews24.gr)

Δείτε την έκθεση εδώ

[H αναδημοσίευση του παρόντος επιτρέπεται μόνο με αναγραφή της πηγής και συνδέσμου παραπομπής σε αυτό]


Σχόλια

Αρθρογραφία

Αρθρογραφία
του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου