Συμμόρφωση Δήμου σε δικαστική απόφαση σχετικά με την αυτοδίκαιη άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης (ΣτΠ)

Πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, με αίτημα τη συμμόρφωση της διοίκησης προς την δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, 

με την οποία ακυρώθηκε η παράλειψη της διοίκησης να εκδώσει την οικεία βεβαιωτική πράξη για την αυτοδίκαιη άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης που επιβλήθηκε με ρυμοτομικό διάταγμα από τις 14-10-1939 και κρίθηκε ότι η επίδικη απαλλοτρίωση έχει αρθεί αυτοδικαίως σε ακίνητό του στη Δημοτική Ενότητα Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής. 

Όπως προέκυψε ειδικότερα από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, σε συνέχεια εισήγησης της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής προς το αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ εκδόθηκε απόφαση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Περιφέρειας Αττικής, με την οποία αποφασίστηκε η άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε επανειλημμένα έγγραφα προς τις αρμόδιες Αρχές (Δήμο Λαυρεωτικής και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) και επεσήμανε ότι σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος του 1975/1986/2001: «η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως ο νόμος ορίζει». 

Ειδικότερα, ο Ν. 3068/2002 ορίζει στο πρώτο του άρθρο ότι: «το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις». 

Ο Συνήγορος του πολίτη υπογράμμισε, επίσης, ότι επί μακρόν δέσμευση ακινήτου πέραν των ογδόντα ετών αποτελεί οικονομικό και νομικό βάρος της ιδιοκτησίας, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 1 παρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για την συμμόρφωση προς την ανέκκλητη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και στην προώθηση της διαδικασίας καταβολής αποζημίωσης των θιγόμενων ιδιοκτητών. 

Κατόπιν των ενεργειών της Αρχής, κυρώθηκε η πράξη προσκύρωσης τακτοποίησης και αναλογισμού και αποζημίωσης λόγω επανεπιβολής ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών συμμετεχόντων στην διάνοιξη του κοινοχρήστου χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στη συνέχεια, η Αρχή έλαβε το απαντητικό έγγραφο του Δήμου, από το οποίο συνήχθη ότι ο Δήμος προέβη στη σύνταξη πράξης αναλογισμού και αποζημίωσης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσης του ακινήτου λόγω ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. 

Ως εκ τούτου, το διαμεσολαβητικό έργο του Συνηγόρου του Πολίτη συνέβαλε ουσιαστικά στη συμμόρφωση προς την πιο πάνω αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και προς την περαιτέρω έκδοση της πράξης προσκύρωσης τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης λόγω επανεπιβολής ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στο συγκεκριμένο ακίνητο. (πηγή: synigoros.gr)

Δείτε το έγγραφο του ΣτΠ εδώ

Δείτε την ανταπόκριση της Διοίκησης εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά