Κακουργιοδικείο Τεχνητής Νοημοσύνης, δικάσιμος της 1ης Απριλίου 2040

του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου

«Ξεκινάει η συνεδρίαση, σήμερα 1η Απριλίου του έτους 2040, του 1ου τακτικού μονομελούς  Κακουργιοδικείου Τεχνητής Νοημοσύνης. Σηκωθείτε πάνω κ. κατηγορούμενε. Κατηγορείστε ότι την 1η Απριλίου του έτους 2052 θα διαπράξετε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εις βάρος του Α.Β. ετών 38. Έχετε να δηλώσετε κάτι πριν ξεκινήσει η δίκη σας;»

Ο κατηγορούμενος αφού σηκώθηκε, κοίταξε ανήσυχος τον Δικαστή-Ρομπότ.

«Είμαι αθώος κ. Πρόεδρε, η κατηγορία είναι ψευδής , τα δεδομένα που σας έβαλαν είναι λάθος. Δεν είστε σε θέση εσείς να με δικάσετε».

Ο Δικαστής-Ρομπότ στράφηκε μηχανικά προς τον δικηγόρο του κατηγορουμένου:

«κ. Συνήγορε, ο πελάτης σας αμφισβητεί την Τεχνητή Δικαιοδοσία ή κάνω λάθος; Υποβάλετε τέτοια ένσταση;».

Πριν προλάβει να απαντήσει ο δικηγόρος, πετάχτηκε και πάλι ο κατηγορούμενος: 

«κ. Πρόεδρε, θα σας πω εγώ, τον άνθρωπο αυτόν που θα σκοτώσω, δεν τον γνωρίζω ούτε τον έχω δει ποτέ μου, γιατί να τον σκοτώσω; Δεν ξέρω τι δεδομένα σας έχουν βάλει, αμφισβητώ και τα αποτελέσματα του DNA και τις επιστημονικές αναλύσεις και όλα! Δεν έχω πειράξει στη ζωή μου ούτε μυρμήγκι και με κατηγορείτε τώρα ότι θα σκοτώσω άνθρωπο σε 12 χρόνια από σήμερα; Κάτι λάθος έχει γίνει στα στοιχεία που σας έχουν βάλει μέσα στο σύστημα. Γίνονται και λάθη στην Τεχνητή Δικαιοσύνη, ξέρω και άλλες περιπτώσεις. Ένας γνωστός μου πριν λίγο καιρό καταδικάστηκε για ζωοκλοπή που θα κάνει το 2046. Τελικά έκανε έφεση και αποδείχθηκε ότι ο σκύλος θα είναι δικός του και θα τον δανείσει να τον κρατήσουν όσο θα λείπει σε ταξίδι. Θα τον συλλάβουν την ώρα που θα τον πάρει πίσω. Τεράστια αδικία! Για αυτό σας λέω κ. Πρόεδρε, γίνονται και λάθη στο Τεχνητο Δικαστήριο».

Ο Δικαστής-Ρομπότ πήρε τον λόγο: 

«Σας άκουσα κ. κατηγορούμενε και οι απόψεις σας είναι κατανοητές και σεβαστές. Με βάση τα δεδομένα που έχουν εισαχθεί εντός μου, είναι βέβαιο ότι την 1η Απριλίου 2052 θα διαπράξετε φόνο και σήμερα κατηγορείστε και θα δικαστείτε για το αδίκημα αυτό. Χωρίς να υποτιμώ την ανθρώπινη φύση σας, όσο ξεπερασμένη και αν είναι σήμερα, θα ήθελα να ακούσω και την θέση του δικηγόρου σας επί του θέματος. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτόν στηρίζετε σήμερα την υπεράσπισή σας έναντι της κατηγορίας, κι αυτός έχει το ιερό καθήκον να σας υπερασπισθεί με όλες του τις δυνάμεις».

Ο Δικαστής γύρισε αργά το κεφάλι προς τον δικηγόρο: «κ. Συνήγορε σας ακούμε».

Ο δικηγόρος άπλωσε τα usb της δικογραφίας πάνω στο έδρανο και είπε: 

«κ. Πρόεδρε, συγχωρήστε τον πελάτη μου, όσα ανέφερε προηγουμένως είναι ανθρώπινα, στην κυριολεξία. Με βάση τα δεδομένα που έχουν εισαχθεί σε εμένα, δεν υποβάλλουμε ένσταση στην Τεχνητή Δικαιοδοσία. Παρακαλούμε να ξεκινήσει η διαδικασία».

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά