΄Ενταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν και συνεργάτιδάς του εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ενταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν , εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στις 17 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο της υπόθεσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το 2ο Προδικαστικό Τμήμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: τον κ. Vladimir Vladimirovich Putin και την κα Maria Alekseyevna Λβόβα-Μπέλοβα.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δ.Π.Δ. , ο Vladimir Vladimirovich Putin, γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1952, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. (βάσει των άρθρων 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη  από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, (i) για τη διάπραξη των πράξεων απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης) και (ii) για την αποτυχία του να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους του που διέπραξαν τις πράξεις.

Η Maria Alekseyevna Lvova-Belova, γεννημένη στις 25 Οκτωβρίου 1984, Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, φέρεται να είναι υπεύθυνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιά) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία (βάσει των άρθρων 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο vii) και 8 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι η κα Lvova-Belova φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, επειδή διέπραξε τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλα (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης).

Το 2ο προδικαστικό τμήμα έκρινε, με βάση τις αιτήσεις της Εισαγγελίας της 22ας Φεβρουαρίου 2023, ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το τμήμα έκρινε ότι τα εντάλματα είναι απόρρητα για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων καθώς και για τη διασφάλιση της έρευνας. Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι η συμπεριφορά που αντιμετωπίζεται στην παρούσα κατάσταση φέρεται να συνεχίζεται και ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα εντάλματα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων, το Τμήμα έκρινε ότι είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης να εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία να δημοσιοποιήσει την ύπαρξη των ενταλμάτων, το όνομα των υπόπτων, τα εγκλήματα για τα οποία εκδίδονται τα εντάλματα και την ευθύνες όπως καθορίζονται από το Τμήμα.

Τα ανωτέρω εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατόπιν αιτήσεων που υπέβαλε η Εισαγγελία στις 22 Φεβρουαρίου 2023, καταλήγει η ανακοίνωση του Δ.Π.Δ.

Σχόλια