Εμπορία Ανθρώπων: Τί αναφέρει η 2η έκθεση της GRETA για την Ελλάδα

Στη δεύτερη έκθεσή της για την Ελλάδα , η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων ( GRETA ) αναγνωρίζει τα θετικά βήματα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά επισημαίνει επίσης μια σειρά αδυναμιών. 

Η έκθεση εξετάζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων από τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης της GRETAτον Οκτώβριο του 2017. 

Η υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και η δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Παραπομπής για τον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, είναι μεταξύ των σημαντικών βημάτων που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει επίσης αναθεωρηθεί, όπως προτείνει η GRETA στην πρώτη της έκθεση.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Μετά την απόφαση Chowdury του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εργαζομένων από το Μπαγκλαντές χωρίς έγγραφα. Η GRETA ζητά περαιτέρω βελτιώσεις, όπως η αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών εργασίας και η εκπαίδευση τους για τον εντοπισμό περιπτώσεων εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Μια άλλη επισήμανση της έκθεσης είναι η πρόληψη της εμπορίας παιδιών. Η GRETA χαιρετίζει τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, τη δημιουργία ασφαλών ζωνών για τα ασυνόδευτα παιδιά και την αύξηση του αριθμού των εγκαταστάσεων φιλοξενίας. Ωστόσο, η GRETA προτρέπει τις ελληνικές αρχές να ενετίνουν το έργο τους για τον εντοπισμό παιδιών θυμάτων εμπορίας και να τους παράσχουν μακροπρόθεσμη βοήθεια.

Η έκθεση καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικές μονάδες που ερευνούν τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους και έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν προληπτικές και έγκαιρες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών ερευνών. (πηγη coe.int)

Δειτε την Εκθεση εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά