Προσφυγή κατά της M.Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποικιοκρατία στην Κένυα

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Μ.Βρετανίας κατέθεσε ομάδα κατοίκων της Κένυας με την οποία ζητούν αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο δικηγόρος Τζόελ Κιμουτάι Μπόζεκ, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε δυστυχώς κάθε πιθανή οδό επανορθώσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο δικαστήριο για τους πελάτες μας έτσι ώστε αυτή η ιστορία να αποκατασταθεί».

Σημειώνεται, ότι όπως αναμετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι βρετανικές επανορθώσεις για εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας είναι σπάνιες αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο. Το 2013 η Βρετανία συμφώνησε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Κενυάτες που είχαν βασανιστεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια μιας εξέγερσης προς το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Κενυάτες από την περιφέρεια Κερίτσο υπέστησαν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων εκτελέσεων και εκτοπισμών στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία τελείωσε το 1963.

Πολλοί εξακολουθούν να υφίστανται οικονομικές συνέπειες από την κλοπή της γης τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη κι αν αυτή η γη έχει καταστεί επικερδής για πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Σήμερα, μερικές από τις πιο εύρωστες εταιρίες τσαγιού, όπως η Unilever, η Williamson Tea, η Finlay’s και η Lipton, κατέχουν και καλλιεργούν αυτά τα εδάφη και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ενάγοντες. (πηγή newsbeast.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά