Αναστολή εκτέλεσης ηλεκτρονικού πλειστηριασμού - Μη νομιμοποίηση ανώνυμων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε πράξεις εκτέλεσης (ΜΕφΑθ)

ΜονΕφΑθ 1858/2022: Αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης - Υποκειμενικά όρια αναγκαστικής εκτέλεσης - Μη νομιμοποίηση ανώνυμων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε πράξεις εκτέλεσης.

Δεκτή αίτηση αναστολής άνευ εγγυήσεως διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Η συμβατική ανάθεση διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων καθιστά την διαχειρίστρια εταιρία αντιπρόσωπο της δικαιούχου εταιρίας, αλλά αυτή δεν αποκτά την ιδιότητα του κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενου δικαιούχου. Η δε εξουσιοδότηση προς είσπραξη, που έχει χορηγηθεί στην καθ' ης διαχειρίστρια εταιρία από την δικαιούχο της απαίτησης δεν δύναται να θεμελιώσει νομιμοποίησή της προς διενέργεια αναγκαστικής εκτέλεσης, καθόσον η χορήγηση εξουσιοδότησης στον τρίτο να επισπεύσει επ' ονόματί του αναγκαστική εκτέλεση, ως εκούσιος αντιπρόσωπος του φορέα της απαίτησης δεν συμβιβάζεται με την αυστηρή τυποποίηση και την ασφάλεια της εκτελεστικής διαδικασίας. Οι περιπτώσεις των υποκειμενικών ορίων της εκτελεστότητας καθορίζονται ρητά και περιοριστικά με συνέπεια οποιαδήποτε συμφωνία των μερών για τη διεύρυνση των ορίων αυτών, δηλ. την επέκταση της εκτελεστότητας και σε άλλα πρόσωπα που δεν αναφέρονται στον νόμο να είναι άκυρη.

(δημοσίευση απόφασης: dsa.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά