Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή στη Νομική Αθηνών : Τί αναφέρει ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου

Έντονη είναι η αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας στη Νομική Σχολή Αθηνών, με τον Φοιτητικό Σύλλογο να κάνει δημόσια καταγγελία για συγκεκριμένο καθηγητή που παρενοχλεί συστηματικά φοιτητές.  Οι φοιτητές απαιτούν να διερευνηθεί η υπόθεση από τις αρμόδιες αρχές.

Σε μια σοβαρή καταγγελία έχει προχωρήσει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) αφού σε ψήφισμά του αναφέρει ότι καθηγητής παρενοχλεί σεξουαλικά συστηματικά φοιτητές από την περίοδο που ήταν επιτηρητής, ενώ δεν δίστασε να κόψει πρωτοετή φοιτητή όταν αυτός δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του. Να αναφερθεί πως το ψήφισμα υπογράφεται από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στη σχολή.

Στο ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών αναφέρεται ότι για τον εν λόγω καθηγητή, τα περιστατικά είναι πολλά, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, ενώ ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο δια ζώσης εξεταστικής προ κορονοϊού. Τότε, κατά τη διάρκεια εξέτασης προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ», εδραιώνοντας την ιδιότητά του. Ο καθηγητής συνέχισε επίμονα να στέλνει καθημερινά στον φοιτητή μηνύματα και φωτογραφίες, παρότι δεν υπήρχε ανταπόκριση, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα. Στο ψήφισμα περιγράφεται ότι «ο συγκεκριμένος επικοινωνούσε με τον φοιτητή και τον εκβίαζε εμμέσως να απαντάει στα μηνύματά του, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του» και επισημαίνει πως: «Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του καθηγητή «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;». Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο καθηγητής τον είχε «κόψει» με 2, ενώ όταν ο φοιτητής ζήτησε από τον καθηγητή του μαθήματος να γίνει επίδειξη του γραπτού του, όπως προβλέπεται, του το αρνήθηκε καθώς δεν μπορούσε «να βρει σε ποιον βαθμολογητή είχε ανατεθεί το γραπτό του».» Στο ψήφισμα του φοιτητικού συλλόγου, που υπογράφουν οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΡαΠΑΝ-ΣΑΦΝ {εαακ} /ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, Αντινομία ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ, αναδεικνύεται η δυσκολία του φοιτητή να βρει το δίκιο του καθώς «μετά από αυτό ο φοιτητής απευθύνθηκε στην τότε Συνήγορο του Φοιτητή για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΚΠΑ είναι τόσο λειψός σε θέματα παρενόχλησης, που η απάντηση που έλαβε είναι ότι μέσω του πανεπιστημίου δεν μπορούσε να προστατευθεί κάπως και η μόνη επιλογή ήταν η δικαστική προσφυγή». Τονίζεται από τους φοιτητές ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν αρκετά αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής στο αμέσως επόμενο διάστημα, και η παρενοχλητική του συμπεριφορά έγινε πιο συστηματική εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος του. Ο φοιτητικός σύλλογος καλεί τον Κοσμήτορα να κινητοποιηθεί εναντίον του καθηγητή.

Πηγή: Foititikanea.gr

Σχόλια