Η πρώτη αγωγή κατά φορέα του Δημοσίου για θάνατο εργαζομένου από κορωνοιό

Στις 24 Μαρτίου 2022 επρόκειτο να εκδικαστεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η πρώτη αγωγή κατά φορέα του Δημοσίου για θάνατο εργαζομένου από κορωνοϊό. Πρόκειται για αγωγή που άσκησε η σύζυγος και τα τέκνα εργαζομένου του Δήμου Νέας Ιωνίας, ο οποίος, τον Απρίλιο 2021 πέθανε από covid 19.

Με την αγωγή αυτή που άσκησαν κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι συγγενείς του θανόντος ζητούν να τους επιδικαστεί ποσό 100.000 ευρώ στον καθένα ως εύλογη ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν καθώς, όπως αναφέρουν, «εξαιτίας ολέθριων και παρανόμων σφαλμάτων και παραλείψεων σχετικά με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που έπρεπε να εφαρμόζονται για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού covid 19 στον χώρο εργασίας, για τα οποία είναι αποκλειστικά υπαίτιος ο εργοδότης-  εναγόμενος δήμος δια των αρμοδίων οργάνων του» ο 63χρονος εργαζόμενος, ο οποίος λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί είχε προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση και μισθό μόλις 677,00 ευρώ μικτά μηνιαίως και ενώ ο ίδιος δεν έφερε καμία απολύτως ευθύνη, μολύνθηκε από τον εν λόγω ιό και απεβίωσε εντός 28 ημερών, αφήνοντας απαρηγόρητη την σύζυγο και τα τέκνα του.

Οι συγγενείς του θανόντος αναφέρουν στην αγωγή ότι:

1.Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ περί διαχείρισης κρούσματος λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό sars-cov-2 (covid 19)  για τους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα,  ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν είχε φροντίσει να διαθέτει, αν και ήταν υποχρεωμένος, συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λειτουργίας του.

2. Κατά παράβαση του παραπάνω πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, ο συντονιστής διαχείρισης covid 19 και ο αναπληρωτής αυτού, που είχαν οριστεί από τον Δήμο, ουδέποτε φρόντισαν για την εξασφάλιση ασφαλούς χώρου εργασίας, ουδέποτε μερίμνησαν -τουλάχιστον στον χώρο εργασίας του εργαζομένου- για την τήρηση των μέτρων ειδικά έναντι όσων τα παραβίαζαν και ούτε κανείς εκ των εργαζομένων γνώριζε καν την ύπαρξη τους και τις αρμοδιότητες που διέθεταν.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του εναγομένου δήμου (υγειονομικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία κλπ) ουδόλως φρόντισαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού covid 19 εντός των υπηρεσιών του δήμου όπου εργαζόταν και ο θανών, δηλαδή δεν φρόντισαν για την επιβολή των νομίμων διοικητικών προστίμων στους παραβάτες της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, αλλά απεναντίας υπήρχε ένα καθεστώς απόλυτης ανοχής των παραβατών, με αποτέλεσμα όσοι δεν φορούσαν μάσκα να το κάνουν απροκάλυπτα θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των υπολοίπων εργαζομένων, κάτι που συνέβη στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου. 

Τους ενάγοντες εκπροσωπεί ο Χρήστος Σ. Λυντέρης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών.         

(δελτίο τύπου)

Σχόλια