Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Αναιρέθηκε η απόφαση που είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό σύννομου βίου στον Κορκονέα

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας επιστρέφει η υπόθεση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του ειδικού φρουρού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, το 2008, στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για το θέμα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που είχε μειώσει την ποινή του σε 13 έτη κάθειρξης και του άνοιξε την πόρτα της φυλακής το 2019, όταν εξέτισε τα 3/5.

Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, ισχύει η πρωτόδικη απόφαση της ισόβιας κάθειρξης. Αυτό σημαίνει πως ο Κορκονέας θα επιστρέψει στη φυλακή.

Την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην ειδικός φρουρός για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρότεινε με αγόρευση του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας, Βασίλης Πλιώτας.

Σύμφωνα με την αγόρευση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού κ. Πλιώτα, ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη.

«Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου», τόνισε ο κ. Πλιώτας και αναφερόμενος στην αρχή της αναλογικότητας επεσήμανε ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Τόνισε ακόμη πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, καθώς και πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο «ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής».

(naftemporiki.gr/cnn.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά