Ποινικές καταδίκες ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην Κριμαία - Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση - Ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε για να ομολογήσει

Η ποινική καταδίκη του ανεξάρτητου δημοσιογράφου του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Vladislav Yesipenko στην Κριμαία εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι συνδέεται με το νόμιμο δημοσιογραφικό του έργο. Ο Γεσιπένκο καταδικάστηκε για κατοχή εκρηκτικών και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση σε αποικία και χρηματική ποινή.  Μετά τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2021, κρατήθηκε και φέρεται ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να αποσπασθεί καταναγκαστική ομολογία. Οι δικηγόροι του ανέφεραν επίσης πολυάριθμα ελαττώματα της διαδικασίας που είχαν υπονομεύσει θεμελιωδώς τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης του Yesipenko , ενώ οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια του παρέμειναν χωρίς απάντηση.

Η καταδίκη του Yesipenko ακολουθεί άλλες άδικες καταδίκες δημοσιογράφων όπως του Mykola Semena, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κριμαία μετά την καταδίκη του το 2017, ή του Taras Ibragimov, ο οποίος καταδικάσθηκε σε απαγόρευση εισόδου στην Κριμαία για 30 χρόνια το 2020. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Κριμαία υπόκειται σε συλλήψεις, ποινικές διώξεις, απαγορεύσεις εισόδου, παρακολούθηση, έρευνες, κατάσχεση εξοπλισμού, λογοκρισία, παρενόχληση και εκφοβισμό.

Αντί να διώκουν ανεξάρτητους δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στην Κριμαία, οι υπεύθυνοι για τον νόμο και την τάξη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό , αναφέρει το Συμβούλιο. Ο Yesipenko θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και τα δικαιώματά του να γίνουν σεβαστά, μεταξύ άλλων μέσω μιας αποτελεσματικής έρευνας για τους ισχυρισμούς για τα βασανιστήρια του, η οποία θα πρέπει να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες του, καταλήγει το ΣτΕ. (πηγή/φωτό:coe.int)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά