Κριτική σε γιατρό και νοσοκομείο - Δικαίωση εκδότη εφημερίδας που καταδικάστηκε για δυσφήμιση (ΕΔΔΑ)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε με απόφασή του στις 21.12.2021 εκδότη εφημερίδας που είχε καταδικασθεί για δυσφήμιση ιατρού και διευθυντή δημόσιου νοσοκομείου. 

Συγκεκριμένα ο προσφεύγων, πολωνός υπήκοος, ο οποίος την εποχή των επίμαχων γεγονότων ήταν εκδότης μιας δωρεάν τοπικής διεβδομαδιαίας εφημερίδας, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από δημοσίευση, το 2005, άρθρου στο οποίο επέκρινε τη διοίκηση του νοσοκομείου για την ποιότητα της θεραπείας που παρέχεται σε αυτό.

Ο προσφεύγων στήριξε τους ισχυρισμούς του παραθέτοντας παραδείγματα που αφορούσαν σε ασθενείς του ιατρού και διευθυντή του νοσοκομείου.

Τόσο το νοσοκομείο όσο και ο ιατρός κατέθεσαν μήνυση κατά του προσφεύγοντος, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε από τα εθνικά δικαστήρια σε χρηματική ποινή το 2010. Τα σχόλια του θεώρηθηκαν υπεύθυνα για την καταστροφή της εμπιστοσύνης του κοινού στις ιατρικές ικανότητες του συγκεκριμένου ιατρού. Στη συνέχεια ωστόσο διενεργήθηκε έρευνα και ο γιατρός καταδικάστηκε για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής ενός ασθενούς και καταδικάστηκε το 2011, σε ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Ο προσφεύγων στηριζόμενος στο άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υποστήριξε ότι η ποινική του καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση του γιατρού δεν ήταν νόμιμη.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε αποζημίωση για υλική ζημία 280 ευρώ , ηθική βλάβη 6.000 ευρώ και έξοδα 300 ευρώ.

(ΕΔΔΑ/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά