Απολύθηκαν έξι δικαστές λόγω καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων και υπηρεσιακής ανεπάρκειας

Την απόλυση έξι δικαστών από το δικαστικό σώμα αποφάσισε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 γυναίκες δικαστές και συγκεκριμένα μια πρόεδρο Πρωτοδικών, 3 Πρωτοδίκες και οι 2 Ειρηνοδίκες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν στον δημόσιο τομέα ως υπάλληλοι.

Όλες οι περιπτώσεις των δικαστών που αποπέμφθηκαν αφορούσαν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και υπηρεσιακή ανεπάρκεια.

Οι περιπτώσεις των δικαστών που έμειναν εκτός δικαστικού σώματος είναι οι εξής:

Η πρόεδρος Πρωτοδικών ζήτησε μια ακόμα φορά αναβολή εκδίκασης και μόλις το αίτημά της απορρίφθηκε ομόφωνα, παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να μείνει οριστικά εκτός δικαστικού σώματος.

Η μία Πρωτοδίκης η οποία ξεκίνησε τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι τώρα της είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια 10 πειθαρχικές ποινές (χρηματικά πρόστιμα, στερήσεις μισθού 1 και 2 μηνών, κ.λπ.). Όπως αναφέρθηκε είχε υπέρμετρες καθυστερήσεις (115 υποθέσεων) με κίνδυνο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων, ενώ ελάμβανε αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο που υπηρετούσε.

Μία Πρωτοδίκης πριν φτάσει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, το 2021 είχε καθυστερήσεις 126 υποθέσεων πέραν των 8 μηνών, μεγάλο αριθμό μεταχρεώσεων υποθέσεων σε άλλους συναδέλφους της, κατά το παρελθόν είχε σε βάρος της 12 πειθαρχικές υποθέσεις για καθυστερήσεις. Σε μερικές εξ αυτών απαλλάχθηκε, ενώ με άλλες της επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, επίπληξη, κ.λπ. Για τις καθυστερήσεις αυτές προέβαλε λόγους υγείας.

Για τις περιπτώσεις των Ειρηνοδικών στην πράξη ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν, ομόφωνα, οι οριστικές απολύσεις που ήδη είχαν ήδη αποφασιστεί από τα πειθαρχικά συμβούλια.

Σημειώνεται ότι σε έναν αντεισαγγελέα Εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης 3 μηνών, όχι όμως για καθυστερήσεις, αλλά για αναρτήσεις του στο facebook και σε έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της στέρησης ενός μισθού. (athensvoice.gr)

Σχόλια