Παράνομη η κατάσχεση laptop και τηλεφώνου δικηγόρου - Πληροφορίες που εμπίπτουν στο δικηγορικό απόρρητο - Δικαίωση δικηγόρου από το ΕΔΔΑ

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του στις 16.11.2021 δικαίωσε δικηγόρο, διαπιστώνοντας παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής , οικογενειακής ζωής και της κατοικίας). 

Η υπόθεση (Särgava v. Estonia αρ. 698/19) αφορούσε στη νομοθεσία για το δικηγορικό απόρρητο.

Ο προσφεύγων δικηγόρος, 39 ετών, κάτοικος Ταλίν Εσθονίας, ήταν ύποπτος από τις αστυνομικές αρχές ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης και το 2018 η αστυνομία ενήργησε έρευνα στην δικηγορική του εταιρεία, στο σπίτι του και στο αυτοκίνητό του. Στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών εναντίον του, ο δικηγόρος επικαλέστηκε, χωρίς επιτυχία, ότι η κατάσχεση του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή του και του κινητού του τηλεφώνου , κατά τη διάρκεια των ερευνών, ήταν παράνομη. Οι διαδικασίες εναντίον του εκκρεμούν ακόμη.

Με βάση του άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες που υπήρχαν στο λάπτοπ και στο τηλέφωνό του καλύπτονταν από το επαγγελματικό δικηγορικό απόρρητο και για το λόγο αυτό η κατάσχεση ήταν παράνομη.

Το ΕΔΔΑ δέχθηκε τον ισχυρισμό του δικηγόρου και διαπίστωσε την παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, κρίνοντας ότι δεν ήταν αναγκαία η επιδίκαση αποζημίωσης. (ECtHR/Legalnews24.gr)


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά