Ευθύνη για βλάβες από παρενέργειες των εμβολίων για τον Covid-19: Απάντηση της ΕΕ σε ερώτηση ευρωβουλευτή

Απάντηση σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών παραγωγής εμβολίων Covid-19 για βλάβες που προέρχονται από παρενέργειες του εμβολίου, έδωσε στις 22 Νοεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου. 

Η απάντηση αναφέρει τα ακόλουθα:

"Η Επιτροπή κατέστησε σαφές καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής της στρατηγικής για τα εμβόλια ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό ως προς την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για την εισαγωγή ενός φαρμακευτικού προϊόντος στην αγορά.

Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι κάθε συμφωνία που συνάπτεται για την εξασφάλιση εμβολίων στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα εμβόλια είναι πλήρως συμβατή με τη νομοθεσία της ΕΕ. Σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, σύμφωνα με την οδηγία για την ευθύνη για τα (ελαττωματικά) προϊόντα. Σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, η ευθύνη παραμένει στον κατασκευαστή.

Η επικοινωνία σχετικά με τις διαδικασίες αποζημίωσης για ανεπιθύμητες παρενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή δεν γνωρίζει τις συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και των εταιρειών σχετικά με αποζημιώσεις για ζημίες που καταβλήθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε περίπτωση ζημιών, που υπάρχει ο ισχυρισμός ότι προκλήθηκαν από τη χορήγηση του εμβολίου, οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τον κατασκευαστή. Όπως ορίζεται στην Οδηγία για την ευθύνη από ελαττωματικά προϊόντα, κάθε ελάττωμα πρέπει να αποδεικνύεται ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου με απόδειξη της ζημίας, του ελαττώματος και της αιτιώδους σχέσης μεταξύ ελαττώματος και ζημίας.

Το παράρτημα της απόφασης (2020)4192 της Επιτροπής σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19 προβλέπει στο άρθρο 6 ότι: «Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη που αποκτούν το εμβόλιο είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη χρήση των εμβολίων στο πλαίσιο των εθνικών τους στρατηγικών εμβολιασμού και φέρουν κάθε ευθύνη που σχετίζεται με αυτή τη χρήση και ανάπτυξη. Αυτό επεκτείνεται και περιλαμβάνει οποιαδήποτε αποζημίωση από τους κατασκευαστές των εμβολίων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των σχετικών Συμφωνιών Προ-Αγοράς (Advance Purchase Agreements /APA) για την ευθύνη που σχετίζεται με τη χρήση και την εξάπλωση των εμβολίων που συνήθως βαρύνει τον εν λόγω κατασκευαστή". (legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά