Συνέχιση της αναστολής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid-19 αποφάσισε εφετείο στις ΗΠΑ - Προς το δημόσιο συμφέρον η αναστολή, σύμφωνα με τον δικαστή

Tην περαιτέρω αναστολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid-19 αποφάσισε το ομοσπονδιακό εφετείο με έδρα τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. 

Το δικαστήριο εξετάζοντας την αίτηση αναστολής του μέτρου της κυβέρνησης Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό ή τεστ και υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, διαπίστωσε ότι οι πολιτείες και οι επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει δικαστικά κατά της ρύθμισης έχουν μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας επί της ουσίας της προσφυγής τους.

Ο δικαστής της υπόθεσης Kurt Engelhardt έκρινε ότι η συνέχιση της αναστολής είναι σταθερά προς το δημόσιο συμφέρον. «Από την οικονομική αβεβαιότητα έως τις διαμάχες στο χώρο εργασίας, και μόνο η απλή σκέψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει συμβάλει σε ανείπωτες οικονομικές αναταραχές τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο δικαστής.

Περισσότερες από δώδεκα αγωγές έχουν κατατεθεί σε διάφορα εφετεία από επιχειρήσεις, θρησκευτικές οργανώσεις και πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τον κορωνοϊό ή διαγνωστικού τεστ υπερβαίνει τις εξουσίες του Οργανισμoύ Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (OSHA) και αντίκειται στην Πρώτη Τροποποίηση, την εμπορική ρήτρα του Συντάγματος και τους νόμους που προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία.

Ο  δικαστής Ένγκελχαρντ συμπλήρωσε ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλει οικονομικό βάρος (στις επιχειρήσεις), τις εκθέτει σε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο εάν αρνηθούν να συμμορφωθούν και απειλεί να αποδεκατίσει το εργατικό τους δυναμικό (και τις επιχειρηματικές προοπτικές) αναγκάζοντας τους απρόθυμους υπαλλήλους να κάνουν το εμβόλιο, να κάνουν διαγνωστικούς ελέγχους ή να μείνουν στο δρόμο».

Ο Ένγκελχαρντ συμφώνησε επίσης με τους ισχυρισμούς τους ότι η υποχρεωτικότητα υπερβαίνει τις εξουσίες του OSHA για την αστυνόμευση των χώρων εργασίας και την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βάσει της ρήτρας εμπορίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η απαίτηση εμβολίου ή τεστ εφαρμόστηκε ως έκτακτο προσωρινό μέτρο. Ο OSHA μπορεί να εκδώσει τέτοια μέτρα εάν καθορίσει «ότι οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο από έκθεση σε ουσίες ή παράγοντες που κρίνεται ότι είναι τοξικοί ή σωματικά επιβλαβείς ή από νέους κινδύνους» και ότι το μέτρο είναι «απαραίτητο» για την προστασία των εργαζομένων από αυτόν τον κίνδυνο.

Ο Οργανισμός ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο OSHA είχε ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ότι η αναστολή της υποχρεωτικότητας του εμβολίου «θα κόστιζε πιθανότατα δεκάδες ή και εκατοντάδες ζωές την ημέρα».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, πλεον όλες οι αγωγές κατά του μέτρου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το εμβόλιο COVID-19 για ιδιώτες εργοδότες θα ενοποιηθούν στο 6ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, το οποίο θα αποφασίσει για τη νομιμότητα ή μη της ρύθμισης. (politico.com/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά