Παράνομη η επικοινωνία εργοδότη με εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, η επικοινωνία των εργοδοτών με τους εργαζομένους μετά το πέρας του ωραρίου της εργασίας είναι πλέον παράνομη.

Μηνύματα, emails και τηλεφωνήματα από τους εργοδότες στους υπαλλήλους δεν επιτρέπονται πλέον εκτός ωραρίου, αφού σύμφωνα με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή της Πορτογαλίας, η επικοινωνία των εργοδοτών με τους εργαζομένους εκτός ωραρίου εργασίας θεωρείται πλέον παράνομη.

Όπως αναφέρει άρθρο του BBC, ο συγκεκριμένος νόμος ανήκει στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ονομάζεται "δικαίωμα στην ανάπαυση" και πρόκειται για ένα μέρος των αλλαγών που κάνει η χώρα για τη βελτίωση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι με το καθεστώς της τηλεργασίας ολοένα και αυξάνεται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νόμο, εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 10 υπαλλήλους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους εκτός των ωρών εργασίας, ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν σε όσους από το προσωπικό είναι γονείς να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Συγκεκριμένα, οι γονείς θα επιτρέπεται να εργάζονται στο σπίτι επ' αόριστον χωρίς να ζητούν προηγούμενη έγκριση από τους εργοδότες τους μέχρι το παιδί τους να γίνει οκτώ ετών, ενώ και οι εταιρείες μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στους υψηλούς οικιακούς λογαριασμούς, όπως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ή του internet.

Ωστόσο, κάποιες διατάξεις του νόμου τελικά δεν εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένου του «δικαιώματος αποσύνδεσης» που επιτρέπει στο προσωπικό να απενεργοποιεί όλες τις συσκευές εργασίας εκτός ωραρίου.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, Άνα Μέντες Γκοντίνιο, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα την περασμένη εβδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων πως "η τηλεργασία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι", αλλά η ανάπτυξή της πρέπει να ρυθμιστεί.

"Η τηλεργασία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, εάν επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα και μειώσουμε τα μειονεκτήματα. Θεωρούμε την Πορτογαλία ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αυτούς τους ψηφιακούς νομάδες και τους απομακρυσμένους εργαζόμενους να επιλέξουν να ζήσουν εδώ, θέλουμε να τους προσελκύσουμε στην Πορτογαλία", εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πορτογαλία έχει ήδη υιοθετήσει ένα σύστημα θεωρήσεων προσωρινής διαμονής που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί της Μαδέρα όπου υπάρχει ένα «ψηφιακό νομαδικό χωριό», με δωρεάν Wi-Fi και εγκαταστάσεις γραφείου. (πηγή news247.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά