427 δικαστές προφυλακίστηκαν παράνομα στην Τουρκία: Νέα καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΔΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε με απόφασή του στις 23.11.2021 την Τουρκία για την παράνομη προφυλάκιση 427 Τούρκων δικαστικών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ομόφωνα πως, προφυλακίζοντας αυτούς τους 427 δικαστικούς, η Άγκυρα παραβίασε το "δικαίωμα στην ελευθερία", το οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι συγκεκριμένοι δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι εκτελούσαν τα καθήκοντά τους σε διάφορα δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση FETO, αναφέρει το ΕΔΔΑ.

Στην ορολογία των τουρκικών αρχών, FETO είναι το ακρωνύμιο της Τρομοκρατικής Οργάνωσης των Οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 5.000 ευρώ σε καθέναν από τους προφυλακισθέντες δικαστές ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Υπενθυμίζεται ότι 2.847 δικαστικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με διάταγμα ως ύποπτοι για συμμετοχή στη FETO, καθώς η τουρκική εξουσία θεώρησε πως αυτό είναι ασυμβίβαστο με την αρχή της αμεροληψίας.

Η Τουρκία έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κυρίως με αυτές τις διώξεις.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά