H πιλοτική δίκη στα πολιτικά δικαστήρια θα επιλύσει υποθέσεις τραπεζικών δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δηλώνει ο Υπ.Δικαιοσύνης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργος Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα θέματα της πιλοτικής δίκης που αναμένεται να θεσπισθεί με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Για την πιλοτική δίκη ανέφερε τα εξής:

«Η πιλοτική δίκη, όπως γνωρίζετε εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στη διοικητική δικαιοσύνη, ήδη από το 2011, και έχει συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, καθώς με τον θεσμό αυτό επιλύονται άμεσα και οριστικά τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων και δεν εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Το γεγονός, δε, ότι με το θεσμό αυτό θα επιλυθούν, πράγματι, υποθέσεις που αφορούν τραπεζικές συμβάσεις και δάνεια, εργατικές διαφορές και υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι προς όφελος των πολιτών, και ιδίως των πιο αδύναμων οικονομικά, καθώς δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε χρονοβόρους και πολυέξοδους δικαστικούς αγώνες σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας προκειμένου να έχουν μια οριστική λύση στην υπόθεσή τους». 

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανέφερε τα εξής:

«Η παροχή δικαστικής προστασίας είναι αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών, στο οποίο δικαιούνται να προσφύγουν όποτε κρίνουν ότι απειλούνται ή θίγονται τα δικαιώματα τους. Τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ήδη επί του ζητήματος της υποχρεωτικότητας για τους εργαζόμενους στις υγειονομικές δομές. Το θέμα, επομένως, δεν είναι πλέον νομικό. Είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής υπευθυνότητας, ειδικά για τον κλάδο των υγειονομικών, οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται και να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή». (πηγή:ministryofjustice.gr)

Σχόλια