Δικαστική νίκη για τους εργαζόμενους στη Deutsche Bahn - Η απεργία τους κρίθηκε νόμιμη

Το Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης απέρριψε το αίτημα της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Γερμανίας (Deutsche Bahn) για ασφαλιστικά μέτρα κατά της πενθήμερης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο των Γερμανών Μηχανοδηγών (GDL).

Το δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφαση του με το επιχείρημα ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας του κατεπείγοντος «δεν μπορεί να συναχθεί με εύλογη βεβαιότητα» πως με την απεργία επιδιώκονται στόχοι που παραβιάζουν τη νομοθεσία συλλογικών συμβάσεων.

Η Deutsche Bahn κατηγορεί το συνδικάτο ότι η απεργία αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας και ότι ακολουθεί πολιτικούς στόχους.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο πρόεδρος του συνδικάτου GDL, Κλάους Βεζέλσκι, δήλωσε ότι η απεργία θα συνεχιστεί έως ότου η Deutsche Bahn καταθέσει «μια οικονομικά λογική πρόταση». Όπως ακόμη τόνισε, το συνδικάτο είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς.

Σχολιάζοντας την αποτυχία της Deutsche Bahn στο δικαστήριο, εκπρόσωπός της τόνισε, ότι η εταιρεία γνώριζε εξ αρχής «πως μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, οι φραγμοί ήταν πολύ υψηλοί και ότι δικαιολογημένα στη Γερμανία το δικαίωμα της απεργίας χαίρει υψηλής προστασίας». Παρ΄ όλα αυτά η εταιρεία θα καταβάλει προς το συμφέρον των πελατών της κάθε προσπάθεια να τερματίσει την απεργία. Η Deutsche Bahn άσκησε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε και αυτή. 

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις η απεργία έληξε και έχει αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι οι απεργοί εργαζόμενοι ζητούσαν αύξηση 3,2% στους μισθούς για τους οδηγούς σε διάστημα 28 μηνών, καθώς και μπόνους για τον κορωνοϊό. Η Deutsche Bahn σχεδόν ανταποκρίθηκε στο αίτημα , αν και ζήτησε 36 μήνες για να προσαρμόσει τις αμοιβές.

Η απεργία των συνδικάτων, ήταν η τρίτη σε λίγες εβδομάδες-και η δεύτερη μεγαλύτερη που έγινε στα γερμανικά τρένα.

Η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία της Γερμανίας είχε προσφύγει στο δικαστήριο για να σταματήσει την απεργία, κατηγορώντας τη GDL ότι επιδιώκει πολιτικούς σκοπούς και όχι βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ωστόσο η αίτηση της απορρίφθηκε από τη Γερμανική Δικαιοσύνη. (naftemporiki.gr/dw.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά