Καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΔΑ για αγνοούμενο: Παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση του στις 31.8.2021 για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή).

Οι αιτούντες, Γεωργία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Μαρία Βασιλείου και Αντωνία Κυριάκου, Κύπριοι υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1945, το 1968, το 1967 και το 1973 αντίστοιχα είναι η σύζυγος και τα παιδιά ενός Ελληνοκύπριου εφέδρου που είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 στη βόρεια Κύπρο. Ανακαλύφθηκε 26 χρόνια αργότερα ότι είχε εκτελεστεί από τουρκικά στρατεύματα και είχε ταφεί ως «άγνωστος» σε κυπριακό ελεγχόμενο έδαφος. Οι Αρχές της Κύπρου εντόπισαν και επέστρεψαν το πτώμα στην οικογένειά του το 2000.

Η υπόθεση αφορούσε στην ευθύνη του κράτους για τη δυσχερή κατάσταση των αιτούντων από την εξαφάνιση του συγγενή τους μέχρι την ταυτοποίησή του.

Στηριζόμενοι στο άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή/έρευνα) και στο άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού για τον ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή), της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι το κράτος απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά την υπόθεση του αγνοούμενου συγγενή τους και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είχε συμβεί σε αυτόν και ότι αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα τους είχε προκαλέσει αγωνία.

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, επιδικάζοντας αποζημίωση για ηθική βλάβη 18.000 ευρώ στον πρώτο αιτούντα και 9.000 ευρώ στον καθένα από τους άλλους αιτούντες καθώς και έξοδα 14,356,82 ευρώ από κοινού. (πηγη ΕΔΔΑ/ Cylegalnews.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά