Πράξη χαρακτηρισμού δασικής έκτασης - Απόρριψη αίτησης ακύρωσης (ΔΕφΧανίων)

Διοικητικό Εφετείο Χανίων 52/2020 Β' Τμ.-Ακυρωτικός Σχηματισμός (Πρόεδρος: Κ.Καρακεχαγιά-Δρυγιανού/Εισηγήτρια: Φ.Φαλτσέτα)

ΔΑΣΗ. Διαδικασία χαρακτηρισμού κατά το άρθρο 14 του ν.998/1979. Έννομο συμφέρον παρεμβαίνοντος ενόψει της διάταξης του άρθρου 2 παρ.1 του ν.998/1979. Εκπροσώπηση του Δημοσίου στις υποθέσεις αυτές από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αποβολή από τη δίκη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η πράξη χαρακτηρισμού έκτασης ως δασικής, μετά την έκδοσή της και την αποστολή της στον ενδιαφερόμενο, είναι δεσμευτική για τον δασάρχη και προσβάλλεται μόνο με ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Οι έννομες συνέπειες, όμως, της απόφασης χαρακτηρισμού, ως προς τους τρίτους και το οικείο διοικητικό όργανο, αναπτύσσονται αφού τηρηθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας. Δυνατότητες του διοικητικού οργάνου ή του τρίτου αν δεν ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας. Η απόφαση του δασάρχη προσβάλλεται ενώπιον της οικείας επιτροπής και προ της τήρησης των ανωτέρω διατυπώσεων δημοσιότητας, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη δημοσίευση ή τη γνώση αυτής. Εμπρόθεσμες οι αντιρρήσεις του παρεμβαίνοντος και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Νομίμως η Διοίκηση επανήλθε επί της υπόθεσης, αφού η προηγούμενη πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη δεν είχε υποβληθεί στις προβλεπόμενες διατυπώσεις δημοσιότητας. Δεν απαιτείται κλήτευση των ενδιαφερομένων να παραστούν κατά τη διενέργεια της αυτοψίας των μελών της επιτροπής, ενώ, σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτείται να προηγηθεί κλήση σε ακρόαση του θιγομένου πριν από την έκδοση της πράξης επί των αντιρρήσεών του. Δεν παραβιάστηκαν, εν προκειμένω, οι αρχές της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου. Η απόφαση του δασάρχη και των οικείων επιτροπών πρέπει να αιτιολογείται ως προς τον χαρακτήρα της έκτασης ως δασικής ή μη.

Αιτιολογημένη η κρίση της προσβαλλόμενης απόφασης ως προς τον δασικό χαρακτήρα των επίδικων εκτάσεων. Οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται σε ιδιωτικά συμβόλαια δεν δεσμεύουν τη Διοίκηση. Ουδεμία δέσμευση ως προς τον χαρακτήρα έκτασης ως δασικής ή μη απορρέει από βεβαιώσεις άλλων αρχών πλην της δασικής. Μαρτυρικές καταθέσεις δεν κλονίζουν το αιτιολογικό έρεισμα της προσβαλλομένης. Ο χαρακτήρας ορισμένης έκτασης κρίνεται αυτοτελώς. Το γεγονός ότι όμορες εκτάσεις έχουν χαρακτηρισθεί ως γεωργικές δεν αναιρεί τον δασικό χαρακτήρα των επίδικων εκτάσεων.

Η διάταξη του άρθρου 12 παρ.2 του ν.4315/2014 είναι εξαιρετική, και συνεπώς, τυχόν κρίση περί αντίθεσής της προς το Σύνταγμα  οδηγεί αναγκαία σε μη εφαρμογή της στην ειδική κατηγορία προσώπων, την οποία αφορά, και όχι και στην επέκταση της εφαρμογής της και σε άλλες κατηγορίες προσώπων. Αλυσιτελής η επίκληση από τον αιτούντα της αντίθεσης της ως άνω διάταξης προς το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος. Αυτοτελείς  ισχυρισμοί σχετικά με την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης αναρμοδίως κατά χρόνο καθώς και τη μη νόμιμη συγκρότηση της Επιτροπής προβάλλονται απαραδέκτως το πρώτον με το υπόμνημα, που κατατέθηκε μετά τη συζήτηση.  Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης. (πηγή adjustice.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά