96χρονη θα δικασθεί στη Γερμανία από δικαστήριο ανηλίκων για ναζιστικά εγκλήματα - Κατηγορείται ότι είχε συμμετοχή σε 11.000 δολοφονίες

Μια 96χρονη πρώην γραμματέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Stutthof  της Πολωνίας θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων στη βόρεια Γερμανία, κατηγορούμενη για συνδρομή στη συστηματική δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Itzehoe στο γερμανικό κρατίδιο Schleswig-Holstein ανακοίνωσε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 

Η 96χρονη γυναίκα θα δικασθεί για τα εγκλήματα των Ναζί στην αίθουσα ανηλίκων επειδή ήταν έφηβη όταν εργαζόταν ως γραμματέας στο στρατόπεδο Stutthof κοντά στο Γκντανσκ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η 96χρονη, που εργαζόταν ως πολιτικός υπάλληλος στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof, κατηγορείται ότι συνέβαλε στη δολοφονία περισσότερων από 11.000 ανθρώπων.

Το κατηγορητήριο αναφέρει: "Η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει την κατηγορία της διάπραξης εγκλήματος ως στενογράφος και δακτυλογράφος στο γραφείο του διοικητή του στρατοπέδου του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης Stutthof μεταξύ Ιουνίου 1943 και Απριλίου 1945".

Προσθέτει ότι φέρεται «να βοήθησε τους διοικητές του στρατοπέδου στη συστηματική δολοφονία των φυλακισμένων εκεί».

Η κατηγορούμενη έχει ήδη ερωτηθεί αρκετές φορές για το Ολοκαύτωμα ως μάρτυρας, σύμφωνα με το ARD Taggesschau.

Ακολουθήστε στο Legalnews24.gr στο Ιnstagram ΕΔΩ

Είχε καταθέσει ωε μάρτυρας σε δικαστική υπόθεση του 1954 ότι όλη η αλληλογραφία με την κεντρική οικονομική υπηρεσία των SS είχε περάσει από το γραφείο της. Ο διοικητής Paul Werner Hoppe της υπαγόρευε επιστολές και ραδιοφωνικά μηνύματα κάθε μέρα. Ωστόσο η 96χρονη σήμερα γραμματέας έχει αρνηθεί ότι γνώριζε για τις δολοφονίες στο στρατόπεδο.

Ιατρικός πραγματογνώμονας εξέτασε την κατηγορούμενη και έκρινε ότι είναι ικανή να δικαστεί.

Το Stutthof ήταν πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο εκτός Γερμανία και το τελευταίο που απελευθερώθηκε. Οι Ναζί άνοιξαν για πρώτη φορά το στρατόπεδο Stutthof τον Σεπτέμβριο του 1939 με την πλειοψηφία των κρατουμένων να είναι Πολωνοί. Φυλακισμένοι από 28 χώρες έφτασαν αργότερα με περίπου 110.000 άτομα να περνούν από το στρατόπεδο συνολικά.

Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί , πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς ήταν Εβραίοι , από την πείνα, τις ασθένειες, στο θάλαμο αεριών, από πυροβολισμούς και άλλες αιτίες θανάτωσης.

Το Stutthof ήταν το τελευταίο στρατόπεδο που απελευθερώθηκε από τους συμμάχους τον Μάιο του 1945, λίγες μέρες πριν από το τέλος του πολέμου. Πολλοί από τους διοικητές και τους φρουρούς του κρεμάστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Stutthof είναι πλέον μουσείο. (legalnews24.gr/dw.com)

Διαβάστε ακόμα: Σε δίκη κατηγορούμενος 100 χρονών πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο - Κατηγορείται για συνέργεια σε 3500 ανθρωποκτονίες

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά