Ο Ζωντανός Νεκρός: Το πρώτο δικαστικό θρίλερ

Ο "Ζωντανός νεκρός" με πρωτότυπο τίτλο 'The Dead Alive', και υπότιτλο 'John Jago’s Ghost', είναι μια νουβέλα του Ουίλκι Κόλλινς (Wilkie Collins), της οποίας η κεντρική ιδέα ανάγεται σε μια αληθινή υπόθεση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη στην Αμερική το 1819 - πρόκειται για την πρώτη αποδεδειγμένη δικαστική πλάνη στην ιστορία των ΗΠΑ όπου δύο αδέλφια στο Vermont καταδικάστηκαν σε θάνατο για φόνο και απαλλάχθηκαν λίγο πριν την εκτέλεση, όταν το υποτιθέμενο θύμα τους βρέθηκε σώο και αβλαβές, ένα χρόνο μετά, στο New Jersey.

Η πραγματική αυτή ιστορία προσφέρει τον καμβά πάνω στον οποίο ο Ουίλκι Κόλλινς συνθέτει τη μυθοπλασία του και αναπτύσσει την κριτική του για τις συστημικές και εγγενείς αδυναμίες της αμερικανικής Δικαιοσύνης, που συχνά καταδικάζει αθώους βασισμένη σε ψευδείς μαρτυρίες, παραβλέψεις αποδεικτικών στοιχείων και υποκειμενικές αντιλήψεις των λειτουργών της. Ένας δικηγόρος που πάσχει από υπερκόπωση, μια δίκη που εξελίσσεται σε παρωδία, ακόμα και μια παράλληλη αισθηματική περιπέτεια για να απαλύνει την αυστηρότητα του νόμου, συνθέτουν την πρώτη ύλη της συναρπαστικής μυθιστορηματικής εκδοχής της ιστορίας.

Το έργο δημοσιεύθηκε τo 1874 και αν δεν είναι το πρώτο, σίγουρα είναι ένα από τα πρώτα δικαστικά θρίλερ που γράφτηκαν στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο Wilkie Collins (1824-1829) είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της βικτωριανής εποχής. Γιός του γνωστού ζωγράφου Willian Collins, έζησε στη Γαλλία και την Ιταλία και άκμασε ως συγγραφέας στο Λονδίνο, τη δεκαετία του 1860, εποχή που δημοσίευσε τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα: The Woman in White (1860), No Name (1862), Armadale (1866), Moonstone (1868). (εκδόσεις Ποικίλη Στοά) (πληροφορίες από passepartoutreading.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά