Οικογένειες προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά του εμβολιασμού 16-17χρονων χωρίς γονική συγκατάθεση στο Βέλγιο

Οικογένειες από την περιφέρεια της Βαλλωνίας του Βελγίου προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά του εμβολιασμού των 16χρονων και 17χρονων παιδιών τους για τον κορωνοϊό, με το επιχείρημα ότι η γονική συγκατάθεση για το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτική όπως συμβαίνει για τις ηλικίες 12-15.

Από τις 7 Ιουλίου παρέχεται η δυνατότητα για εμβολιασμό ανηλίκων από 12-15 ετών, εφόσον δίνεται η άδεια από τους γονείς ή κηδεμόνες, ωστόσο για τις ηλικίες 16-17 ετών οι ανήλικοι μπορούν να εμβολιασθούν χωρίς την γονική συναίνεση.

Δέκα οικογένειες προσφεύγουν πλέον στο δικαστήριο πρώτου βαθμού στη Ναμύρ, επικαλούμενες τον νόμο του Αυγούστου 2002, σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών, ο οποίος εγγυάται στους ασθενείς το δικαίωμα «προηγούμενης ενημερωμένης και ελεύθερης συγκατάθεσης».

Ο δικηγόρος τους, Arnaud Jansen, ανέφερε ότι οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα αυτό παραβιάζεται με τον εμβολιασμό των 16-17χρονων, καθώς αυτοί οι ανήλικοι θα έπρεπε να ενημερωθούν από γιατρό πριν εμβολιασθούν και οι γονείς τους θα έπρεπε να δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Επίσης αμφισβητούν την ανάγκη εμβολιασμού για τόσο νεαρά άτομα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το ρίσκο για σοβαρή ασθένεια από τον κορωνοϊό είναι πολύ μικρότερο στα παιδιά και τους εφήβους και επομένως ο εμβολιασμός είναι λιγότερο ωφέλιμος για αυτούς.

Ωστόσο το επιχείρημα αυτό απορρίπτεται από ορισμένους ιολόγους και ειδικούς επιδημιολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα  Covid μεταξύ εφήβων και 20χρονων. 

Μέχρι στιγμής στο Βέλγιο, περίπου 254.000 άτομα κάτω των 17 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ περισσότερα από 30.000 έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις. (brusselstimes.com/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά