Θα αυξηθεί ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια και τις πρόσκαιρες καθείρξεις, προανήγγειλε ο Υπ.Δικαιοσύνης

Την αύξηση του πραγματικού χρόνου έκτισης για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κων/νος Τσιάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Άννα Κανδύλη για την Real News.

Xαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είναι απόφαση της κυβέρνησης να αυξηθεί ο χρόνος πραγματικής έκτισης των ποινών στα σωφρονιστικά καταστήματα στα 3/5 της επιβαλλόμενης ποινής, από τα 2/5 που προβλέπεται σήμερα».

Σε ερώτηση για την έκτιση της ισόβιας κάθειρξης ο κ. Τσιάρας ανέφερε:

«Δεδομένου ότι η επιτροπή κατευθύνεται στην αύξηση της πραγματικής έκτισης των ποινών για πρόσκαιρες καθείρξεις, ο χρόνος παραμονής στις φυλακές για τα ισόβια είναι αναγκαίο να αυξηθεί, προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας των ποινών. Επομένως, είναι βέβαιο πως ο χρόνος πραγματικής έκτισης θα αυξηθεί και για τα ισόβια. Το εύρος των ποινών ωστόσο, είναι μια δύσκολη εξίσωση. Αυτή την εξίσωση θα τη λύσουν οι ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές και νομικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης ων Κωδίκων. Είμαι σίγουρος πως η τελική τους εισήγηση θα συνιστά ένα άρτιο νομοθέτημα που θα ευθυγραμμίζει τους Κώδικες με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, λαμβάνοντας, βεβαίως, πάντοτε υπόψη τις διεθνείς τάσεις που διαμορφώνονται στην ποινική δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα ο Υπ.Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Από το βήμα της Βουλής, στην προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τους άξονες των δράσεων της κυβέρνησης για την τιμώρηση των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας με ιδιαίτερη πρόνοια για την προστασία των ανηλίκων. Έχουμε ήδη μιλήσει για μετάθεση του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας μετά την ενηλικίωση των θυμάτων, τόσο για τα κακουργήματα όσο και για τα σχετικά αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα τροποποιήσεων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε αυτά τα αδικήματα να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα».

Δείτε περισσότερα εδώ

Σχόλια