Ελεύθερη 40χρονη γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της μετά από επιεική ποινή δικαστηρίου στη Γαλλία

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών καταδικάστηκε η Η Βαλερί Μπακό, η 40χρονη γυναίκα που σκότωσε τον βίαιο σύζυγο και προαγωγό της, εκ των οποίων τα τρία έτη με αναστολή. Δεδομένου ότι έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένη για έναν χρόνο, η Μπακό αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερη .

Το Εφετείο του Σαόν-ε-Λουάρ, στην ανατολική Γαλλία, έδειξε επιείκεια στη γυναίκα ενώ και ο εισαγγελέας της δίκης, χαρακτηρίζοντάς την «θύμα» του τυραννικού συζύγου της, που την βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την εξέδιδε επί χρόνια, είχε προτείνει την καταδίκη της σε φυλάκιση πέντε ετών, τα τέσσερα από τα οποία με αναστολή.

Η Μπακό δικαζόταν επειδή στις 13 Μαρτίου 2016 σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον πρώην πατριό της και κατόπιν σύζυγό της, Ντανιέλ Πολέτ, 61 ετών.

Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι θα έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά χωρίς να οδηγηθεί εκ νέου η γυναίκα στη φυλακή δεδομένου ότι τα τέσσερα παιδιά της την έχουν ανάγκη.

Στη δίκη, η Βαλερί Μπακό ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία του Πολέτ, ήταν μια απελπισμένη πράξη αυτοάμυνας, απόγνωσης, αλλά και τρόμου ότι θα άρχιζε να κακοποιεί σεξουαλικά και την κόρη τους. Η υπόθεση συγκλόνισε τη Γαλλία και οδήγησε σε εκτεταμένες εκκλήσεις για να αποσυρθούν οι κατηγορίες, με περισσότερα από 700.000 άτομα να υπογράφουν ψήφισμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο. 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υπόθεσή της Βαλερί δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με την ενδοοικογενειακή βία, στη Γαλλία, όπου τουλάχιστον 55 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους από νυν ή πρώην συντρόφους τους μέχρι το 2021.
«Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το έγκλημά της ήταν προμελετημένο, αλλά η θύτης ήταν μια γυναίκα που είχε βασανισθεί σε όλη της τη ζωή», είπε η Ζανίν Μποναγκιούντα, μια από τις δικηγόρους της Μπακό. Η Μπάκοτ, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης.  (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά