Απορρίφθηκε αίτημα εμβολιασμένου για εξαίρεση από τα περιοριστικά μέτρα: Το γαλλικό ΣτΕ έκρινε ότι οι περιορισμοί πρέπει να ισχύουν για όλους

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας  (Conseil d'Etat), το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, έκρινε με απόφασή του, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και γενικά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Covid-19, πρέπει να ακολουθούνται από όλους, εμβολιασμένους ή μη.

Το δικαστήριο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρόλο που τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δεν εξαλείφουν εντελώς την πιθανότητα τα εμβολιασμένα άτομα να γίνουν φορείς του ιού». 

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από προσφυγή που υπέβαλε ένας 83χρονος άνδρας από το Παρίσι, ο οποίος έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer. Ως εκ τούτου ο προσφεύγων, υποστήριξε ότι οι αυστηρότεροι περιοριστικοί κανόνες για την πανδημία Covid-19 δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτόν και σε άλλους όπως αυτός, καθώς ενέχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν και να μεταδώσουν περαιτέρω  τον ιό.  

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ένας από τους κύριους λόγους για την εισαγωγή των περιοριστικών μέτρων ήταν η μείωση του αριθμού των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Καθώς το εμβόλιο περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης από τον ιό ή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, έθεσαν στο δικαστήριο το ερώτημα γιατί πρέπει ο εντολέας τους να περιοριστεί;  «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο λειτουργεί. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον περιορισμό των ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί.», ανέφεραν οι δικηγόροι του προσφεύγοντος.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του 83χρονου και ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη πολύ μεγάλος καθώς ο ιός Covid-19 κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα στη Γαλλία και εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις στις οποίες τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί.

Ενόψει αυτού το γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιορισμού των πολιτών δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν «δυσανάλογη» παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών, όπως είχε ισχυρισθεί ο 83χρονος. (connexionfrance.com/legalnews24.gr)

Aκολουθήστε το legalnews24.gr στο Google News εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά