Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας

Η πολυαναμενόμενη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ξεκίνησε σήμερα 10.3.2021 στις ΗΠΑ, με τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων, εννέα μήνες μετά το συγκλονιστικό θάνατο του Φλόιντ που οδήγησε σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, το περασμένο καλοκαίρι, του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο της Μινεάπολης ξεκίνησε αυτή τη φάση της διαδικασίας με καθυστέρηση μίας ημέρας, λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης για το ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν τελικά στον κατηγορούμενο Ντέρεκ Σόβιν.

Στις 25 Μαΐου 2020 ο 44χρονος λευκός αστυνομικός γονάτισε επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, που ήταν πεσμένος στο έδαφος δίπλα σε ένα περιπολικό και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο Φλόιντ τελικά πέθανε από την βάναυση αυτή άσκηση αστυνομικής βίας εναντίον του. Το βίντεο του περιστατικού έκανε τον γύρο του διαδικτύου και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλον τον κόσμο. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα.

Σχόλια