30χρονος με μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να εμβολιασθεί για τον covid19 παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του, σύμφωνα με δικαστήριο στην Αγγλία

Τον εμβολιασμό ενός 30χρονου με μαθησιακές δυσκολίες με το εμβόλιο του Covid-19 αποφάσισε δικαστήριο στην Αγγλία, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο 30χρονος είναι «κλινικά ευάλωτος» και ανήκει σε «ομάδα προτεραιότητας» για εμβολιασμό. Ωστόσο οι γονείς του αντιτάχθηκαν και εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με υποτιθέμενες παρενέργειες του εμβολίου.

Ο δικαστής Jonathan Butler συμφώνησε με την επιστημονική ομάδα NHS Tameside & Glossop Clinical Commissioning ότι ο εμβολιασμός ήταν προς το συμφέρον του 30χρονου.

Ο δικαστής, από το τοπικό δικαστήριο του Μάντσεστερ, εξέτασε την υπόθεση σε ακρόαση στο ειδικό Δικαστήριο Προστασίας, όπου εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν σε άτομα που δεν έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις.

Ορισμένοι ειδικοί που ασχολούνται με τη φροντίδα του 30χρονου άνδρα πίστευαν ότι θα έπρεπε να εμβολιαστεί, ωστόσο ο πατέρας του ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο δεν είχε δοκιμαστεί επαρκώς καθώς και ότι δεν έχει σταματήσει τη διασπορά του ιού Covid-19. Υποστήριξε ακόμα ότι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας παραμένουν άγνωστες. Η μητέρα και ο αδερφός του επίσης συμφώνησαν.

Ο δικαστής Μπάτλερ ανέφερε ότι ο πατέρας του 30χρονου είχε περιγράψει με σαφήνεια τις ανησυχίες του,  προσθέτοντας ότι αναμφίβολα οι ενστάσεις του βασίζονταν στην αγάπη του για αυτόν και στην ανάγκη να διασφαλισθεί ότι ο γιος του δεν θα πάθει κάτι από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, ο δικαστής έκρινε ότι οι αντιρρήσεις της οικογένειας δεν είχαν στηρίζονταν σε κλινικά στοιχεία. Σύμφωνα με την απόφαση, ο 30χρονος ήταν ευάλωτος και υπήρχαν συντριπτικά αντικειμενικά στοιχεία υπέρ του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός είναι προς όφελος του 30χρονου, σύμφωνα με τον δικαστή, αλλά δεν έδωσε εξουσιοδότηση για "φυσική παρέμβαση". Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι το εμβόλιο δεν θα χορηγηθεί εάν απαιτείται «μορφή σωματικής παρέμβασης».

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας κλινικής επιτροπής Tameside και Glossop δήλωσε: "Το πρωταρχικό μας μέλημα θα είναι πάντα τα καλύτερα κλινικά συμφέροντα των ασθενών μας και συνεργαζόμαστε στενά με τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους ιατρούς για να κατανοήσουμε τυχόν ανησυχίες ή κρίσεις σχετικά με τη φροντίδα τους." (legalnews24.gr/bbc.com)

Σχόλια