Δικαστήριο στην Ολλανδία διέταξε την άμεση άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω covid19 - Η απαγόρευση συνιστά εκτεταμένη παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων

Δικαστήριο στην Ολλανδία διέταξε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με την αιτιολογία ότι η απαγόρευση στερείται νομικής βάσης.

Σύμφωνα με τον δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου της Χάγης, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εσφαλμένα τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να επιβάλει την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνει χρήση των εξουσιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης μειωνόταν ήδη όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι «η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι μια εκτεταμένη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιωτική ζωή».

Η προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο από την ομάδα δράσης κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό Viruswaarheid, η οποία κατά το δικαστήριο είχε βάσιμη ένσταση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένας αδικαιολόγητος περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., και έχει παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου, ενώ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών αλλα και συχνές διαδηλώσεις.

Η δικαστική απόφαση επιφέρει πλήγμα στην πολτική της κυβέρνησης στην κρίση του COVID-19, καθώς έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το μέτρο χρειαζόταν προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών νέων στελεχών του ιού.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου και αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα από τα μέτρα του lockdown στο πλαίσιο του οποίου μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά εδώ και μήνες.

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό στην Ολλανδία έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια σταθερή μείωση φέτος.Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 15.000 θάνατοι από τον COVID-19.

Η ολλανδική κυβέρνηση αμέσως άσκησε έφεση κατά της απόφασης και ζήτησε από το δικαστήριο να αναστείλει την απόφαση άρσης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η εκδίκαση της αναστολής εκκρεμεί. Η πλήρης ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

«Εάν η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν βασίστηκε στη σωστή νομική βάση αυτή τη στιγμή ... αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte σε συνέντευξη Τύπου. (kathimerini.gr/theguardian.com/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά