Σκοτεινά νερά: Ο δικηγόρος που τα έβαλε με κολοσσούς- εταιρείες χημικών


Ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο υποδυόμενος τον Ρομπ Μπάιλοτ
Η ταινία «Σκοτεινά Νερά» (Dark Waters) παραγωγής 2019 αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο δικηγόρος Rob Bilott με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος αποφασίζει να βοηθήσει δυο αγρότες που ισχυρίζονται ότι ένα παράρτημα της εταιρείας DuPont αποβάλλει τοξικά απόβλητα στον τοπικό ποταμό, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας δεκαπενταετούς διαμάχης που θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο την καριέρα του αλλά και την υγεία του και τις οικογενειακές του σχέσεις. 
H ταινία, σε σκηνοθεσία του Τοντ Χέινς και πρωταγωνιστές τους Μαρκ Ράφαλο, Αν Χάθαγουεϊ και Τιμ Ρόμπινς περιγράφει τον αγώνα του Bilott να αποδείξει την επικίνδυνη μόλυνση του περιβάλλοντος από μια εταιρεία – κολοσσό , ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα. Η μόλυνση από την DuPont προκαλεί μια σειρά από σοβαρές ασθένειες στους κατοίκους της Δυτικής Βιρτζίνια καθώς από τα απόβλητα έχει μολυνθεί το πόσιμο νερό. Παρά τις δυσκολίες και τις χρονοβόρες διαδικασίες, ο μοναχικός αγώνας του δικηγόρου δικαιώνεται και η εταιρεία υποχρεώνεται σε καταβολή υψηλών αποζημιώσεων.
Ποιος είναι ο Rob Bilott
Ο Βilott άρχισε τη δικηγορική του καριέρα στην εταιρεία Taft Stettinius & Hollister LLP στο Σινσινάτι του Οχάιο.Για οκτώ χρόνια εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά για μεγάλους εταιρικούς πελάτες και η ειδικότητά του ήταν η υπεράσπιση εταιρειών χημικών. Λίγο μετά αφότου έγινε συνέταιρος στην δικηγορική εταιρεία όπου εργαζόταν, αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην καριέρα του, όταν επέλεξε να εκπροσωπήσει έναν αγρότη, τον Wilbur Tennant από το Parkersburg, στη Δυτική Βιρτζίνια , ο οποίος έβλεπε τις αγελάδες του να  πεθαίνουν. Το αγρόκτημα του βρισκόταν δίπλα σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής όπου η εταιρεία DuPont είχε απορρίψει εκατοντάδες τόνους του τοξικού καρκινογόνου υλικού PFOA. 
Ο δικηγόρος Ρομπ Μπάιλοτ
Το καλοκαίρι του 1999, ο Bilott κατέθεσε αγωγή κατά της DuPont στη νότια περιφέρεια της Δυτικής Βιρτζίνια. Σε απάντηση της αγωγής, η DuPont εκπόνησε μελέτη της ιδιοκτησίας του αγρότη, η οποία διεξήχθη από κτηνιάτρους. Όταν η έκθεση δημοσιοποιήθηκε, ουσιαστικά κατηγορούσε τον αγρότη για τα πεθαμένα βοοειδή με την αιτιολογία ότι η ευθυνόταν η κακή διατροφή των αγελάδων, η ανεπαρκής κτηνιατρική φροντίδα και η έλλειψη ελέγχου των μυγών.
Τον Αύγουστο του 2001, ο Bilott κατέθεσε εκ νέου συλλογική αγωγή κατά της DuPont, εκπροσωπώντας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής και μετά από έναν δύσκολο μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το 2017, κατάφερε να πετύχει διακανονισμό με αποζημίωση ύψους 671 εκατομμυρίων δολαρίων από την DuPont για λογαριασμό περισσότερων από 3.500 εναγόντων στη Δυτική Βιρτζίνια.
Το 2018, ο Bilott κατέθεσε και άλλη ομαδική αγωγή επιδιώκοντας ικανοποίηση «εξ ονόματος μιας πανεθνικής τάξης όλων των Ηνωμένων Πολιτειών» εναντίον τριών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η  DuPont . (πληροφορίες από wikipedia)

Σχόλια