Φυλακισμένοι μειώνουν την ποινή τους διαβάζοντας βιβλία: Το πρωτοποριακό σωφρονιστικό σύστημα της Βραζιλίας

Ένα πρωτοποριακό σύστημα μείωσης της ποινής που εκτίουν οι φυλακισμένοι , εφαρμόζει από το 2012 η Βραζιλία. Σύμφωνα με αυτό, οι κρατούμενοι σε τέσσερις ομοσπονδιακές φυλακές της χώρας έχουν την ευκαιρία να μειώσουν την ποινή τους κατά τέσσερις ημέρες για κάθε βιβλίο που διαβάζουν.

Οι κρατούμενοι έχουν τέσσερις εβδομάδες στη διάθεσή τους για να διαβάσουν ένα μυθιστόρημα, ένα βιβλίο φιλοσοφίας ή ένα επιστημονικό δοκίμιο, και να γράψουν, αφού το ολοκληρώσουν, μια έκθεση πάνω σε αυτό, η οποία θα πρέπει να είναι χειρόγραφη, χωρίς διορθώσεις, να κάνει σωστή χρήση των παραγράφων και να διαβάζεται εύκολα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί 12 φορές, με δώδεκα διαφορετικά βιβλία, προσφέροντας έτσι στους φυλακισμένους το μέγιστο της μείωσης της ποινής τους κατά 48 ημέρες.

Μια ειδική επιτροπή αποφασίζει ποιοι κρατούμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο έχουν αποκαλέσει «Εξιλέωση μέσω της ανάγνωσης».

«Θα μπορούσε κανείς με αυτόν τον τρόπο να βγει από την φυλακή διαφωτισμένος, και μια πιο ευρεία αντίληψη του κόσμου» είχε δηλώσει στο Reuters όταν το πρόγραμμα ξεκινούσε ο δικηγόρος από το Σάο Πάολο Andre Kehdi, επικεφαλής ενός προγράμματος δωρεάς βιβλίων στις φυλακές. «Αναμφίβολα θα φύγουν από εδώ καλύτεροι άνθρωποι» συμπλήρωσε. (πηγή:in2life.gr)

Σχόλια