Σε ισχύ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Πολωνία. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει ουσιαστικά τις αμβλώσεις στην χώρα και η νέα ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρουσίασε μια γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης για την προστασία της ζωής» ανέφερε στο Twitter το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, με απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου 2020 έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πολωνία, άνευ προηγουμένου.

Νέες διαδηλώσεις με χιλιάδες διαμαρτυρόμενους πολίτες πραγματοποιήθηκαν μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία, καθώς και σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Καλούμε όλους να βγουν στους δρόμους (...) Εκφράστε τον θυμό σας όπως κρίνετε σκόπιμο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Μάρτα Λέμπαρτ του βασικού κινήματος πίσω από τις διαδηλώσεις.

«Ολόκληρη η Πολωνία κινητοποιείται, όχι μόνο η Βαρσοβία, είμαστε έτοιμοι! Όταν μιλάμε για την κόλαση των γυναικών, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την κόλαση της κυβέρνησης», πρόσθεσε η Κλεμέντινα Σουσάνοου, μέλος του ίδιου κινήματος.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις ή τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια