Το πρόστιμο και η φυλάκιση γυναίκας που ζητιάνευε στο δρόμο παραβίασε το δικαίωμα προστασίας της ζωής

Η επιβολή προστίμου και η φυλάκιση για πέντε ημέρες που επιβλήθηκε σε γυναίκα που ζητιάνευε στο δρόμο, παραβίασε το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Lăcătuş κατά Ελβετίας (αίτηση αριθ. 14065/15)

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε επιβολή προστίμου 500 ελβετικών φράγκων (CHF) , περίπου 464 ευρώ (EUR) στην προσφεύγουσα , ρουμανικής καταγωγής από την κοινότητα των Ρομά, για επαιτεία σε δημόσιο δρόμο στη Γενεύη και την κράτησή της σε φυλακή για πέντε ημέρες λόγω μη καταβολής του προστίμου. Το ΕΔΔΑ παρατήρησε ότι η προσφεύγουσα, που ήταν αναλφάβητη και προερχόταν από μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια, δεν είχε δουλειά και δεν λάμβανε κοινωνικές παροχές. Η επαιτεία αποτελούσε ένα μέσο επιβίωσης γι 'αυτήν. Όντας σε μια σαφώς ευάλωτη κατάσταση, η προσφεύγουσα είχε το δικαίωμα, εγγενές στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να είναι σε θέση να εκφράσει τη δυστυχία της και να προσπαθήσει να καλύψει τις βασικές της βασικές ανάγκες της ικετεύοντας για βοήθεια στο δρόμο. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ούτε η ποινή που επιβλήθηκε στην προσφεύγουσα ήταν ανάλογη ως προς το στόχο της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος ή το σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων των περαστικών, κατοίκων και καταστηματαρχών. Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε εν προκειμένω το επιχείρημα του Ελβετικού Δικαστηρίου ότι αν τα μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, δεν θα είχαν επιτύχει συγκρίσιμο αποτέλεσμα. Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η επιβληθείσα ποινή παραβίασε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια της προσφεύγουσας και έθιξε την ουσία των δικαιωμάτων που προστατεύονται από το άρθρο 8 της Σύμβασης ενώ το ελβετικό κράτος με τις ποινές αυτές υπερέβη το περιθώριο εκτίμησης στην παρούσα υπόθεση. (legalnews24.gr/ΕCHR/ photo Αρχείου : pixabay)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά